Kako so v Črni gori prijeli “kralja kriptovalut”: želel je na zasebno letalo

Do Kwon
Stevo Vasiljević/REUTERS

Pred dvema dnevoma so na podgoriškem letališču v Črni gori aretirali Do Kwona, ki ga v Južni Koreji iščejo zaradi goljufije, povezane s kritpovalutami. Črnogorci so razkrili podrobnosti, kako so pred vkrcanjem na letalo s ponarejenim potnim listom ujeli "kripto kralja", ki je na Interpolovem seznamu.

Do Kwon je že nekaj časa velja za enega najbolj iskanih goljufov v kripto svetu. Stal je namreč za blockchain platformo, ki poganja stabilni kovanec TerraUSD in njegov sestrski kovanec Luna.

Južnokorejske oblasti so ga iskale od lanskega septembra, pred nekaj dnevi pa so ga ujeli črnogorski policisti.

Na podgoriškem letališču ga je čakalo letalo zasebne družbe Alliance Jet, na katerega bi se moral vkrcati Kwon, nato pa bi poletelo proti Dubaju. A ob kontroli potnih listov se je obmejnemu policistu sprožil alarm in opozorilo za aretacijo.

V obrazložitvi zahteve za aretacijo je bilo navedeno, da osebo išče Interpol v Seulu zaradi večmilijonske goljufije. Kwon je pred odhodom na letalo črnogorskim policistom izročil kostariški potni list, za katerega se je izkazalo, da je ponarejen. Obmejni policisti so stopili v stik s kolegi iz Kostarike, identiteto pa so potrdili s pomočjo prstnih odtisov, poroča N1 Sarajevo.

“Dobili smo odgovor, da omenjene osebe ni v njihovih nacionalnih bazah in da matična številka pripada nekomu drugemu. Prav tako niso našli verifikacije potnega lista, ki ga je izročil,” navajajo v policijskem poročilu.

Do Kwon Do Kwon
Stevo Vasiljević/REUTERS
Do Kwon Do Kwon
PROFIMEDIA
Do Kwon Do Kwon
PROFIMEDIA
Do Kwon Do Kwon
PROFIMEDIA
Hon Chang-joon Hon Chang-joon
Stevo Vasiljević/REUTERS

S seboj imel še južnokorejski in belgijski potni list

V prtljagi Kwona so našli še potna lista Belgije in Južne Koreje. Po preverjanju se je izkazalo, da je belgijski potni list ponarejen.

“Pri pregledu ročne prtljage Han Chang Joona smo odkrili korejski potni list in belgijski potni list ter osebno izkaznico na ime Wang Thomas. Ugotovljeno je bilo, da so belgijski osebni dokumenti ponarejeni,” so zapisali v policijskem poročilu. Ob tem so še ugotovili, da se Kwon ni evidentiral ob vstopu v Črno goro.

Kwona so aretirali skupaj še z eno osebo, zasegli pa so jima tudi tri prenosne računalnike in pet mobilnih telefonov.

Črnogorci so Kwona za zdaj pridržali zaradi ponarejenih dokumentov, medtem ko ga zaradi obtožb o finančni goljufiji, zaradi česar ga iščejo v Južni Koreji, Singapurju in ZDA, niso zaslišali.

Terra
Dado Ruvić/REUTERS

30-dnevni pripor

Dvojico Južnokorejcev so zaslišali v noči s četrtka na petek, oba pa sta obtožbe zanikala in trdita, da so njuni dokumenti originalni. Na zaslišanju Kwon ni želel govoriti, dokler ne preverijo pristnosti njegovega potnega lista, tožilec pa je za oba odredil 30-dnevni pripor. Po oceni tožilca namreč obstajajo utemeljeni sumi, da bi osumljenca, če bi bila izpuščena, pobegnila in tako ovirala postopek.

“Očitno je, da gre za osebo, ki ima več potnih listin, ki se lahko uporabljajo za lažje potovanje z ene lokacije na drugo v relativno kratkem časovnem intervalu,” je zapisal tožilec. Po končanem postopku zaradi ponarejenih potnih listov bosta oba privedena k preiskovalnemu sodniku višjega sodišča v Podgorici, kjer bodo določili nadaljnje ukrepanje v skladu z mednarodno tiralico, poroča N1 Sarajevo.

Med postopkom naj bi prišlo tudi do zapleta, saj sta osumljenca želela tolmača v korejski jezik, vendar jim ga ni uspelo najti, zato se nista zagovarjala, še piše N1 Sarajevo.

Kdo je Do Kwon

Singapurski podjetnik Do Kwon, državljan Južne Koreje, je Terro predstavil kot algoritemski stabilni kovanec, njegovo podjetje pa so podprli tudi priznani kripto investitorji.

Maja lani je bliskovito strmoglavil dvojec terra in luna. Pri prvem gre za stabilni kovanec, pri drugem pa za njegov ravnotežni žeton, vrednosti obeh pa naj bi se pretapljala ena v drugo. Terraform Labs je stal za stabilnim kovancem TerraUSD, ki naj bi teoretično ohranjal ceno enega ameriškega dolarja.

Tečaj Terre in Lune je nato padel na le nekaj centov dolarjev in milijarde dolarjev so šle v nič.

Septembra je južnokorejsko sodišče izdalo nalog za aretacijo Kwona, potem ko so ga vlagatelji obtožili goljufije po propadu njegovega podjetja.

TerraUSD
PROFIMEDIA

Kwon je bil obtožen goljufije in kršitve južnokorejske zakonodaje o kapitalskih trgih. Južnokorejske oblasti ga sumijo, da je odgovoren za izgubo 40 milijard dolarjev vložkov vlagateljev.

Lanskega oktobra je dejal, da ne verjame v obtožbe, ki naj bi bile po njegovem mnenju “politično motivirane”.

Večkrat se je oglasil tudi na svojem Twitter profilu in zatrjeval, da ni na begu, vendar nikoli ni razkril svojega bivališča, saj naj bi se bal za osebno varnost. Tožilci iz Seula so že lanskega decembra trdili, da se Kwon verjetno skriva v Srbiji, kamor naj bi prišel iz Singapurja preko Dubaja, je poročala CNN.

Propad TerraUSD in Luna, dveh povezanih kovancev, je sprožil tako imenovano “kripto zimo”, po kateri si je industrija s težavo opomogla, za nov udarec pa je nato poskrbel še zlom borze FTX.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje