Kanal v Benetkah obarvan zeleno. Župan: “Eko-vandale” naj se kaznuje (VIDEO)

Svet 09. Dec 202322:10 3 komentarji
zelena reka v Benetkah
Foto: REUTERS

Sloviti Veliki kanal v Benetkah se je obarval v živo zeleno. Okoljski aktivisti so tako izrazili nezadovoljstvo, ker se na podnebnem vrhu COP28 stvari "premalo premikajo". Medtem je župan Benetk aktiviste označil za "eko-vandale", italijanske oblasti pa pozval, naj jih kaznujejo.

Te dni v Dubaju poteka podnebna konferenca COP28, ki jo od blizu spremlja tudi naša kamera. Država gostiteljica je bila deležna mnogo kritik, češ da kot naftna država ni primerna za tako vlogo.

Dogajanje v Dubaju po vsem svetu pozorno spremljajo tudi okoljski aktivisti. Danes so italijanski aktivisti v znak protesta z zeleno barvo, ki naj ne bi bila škodljiva, obarvali slovit Veliki kanal v Benetkah. Po njihovem mnenju napredek na COP28 namreč “ni zadosten”, poroča Reuters.

Skupina protestnikov je na plezalnih vrveh visela z enega znamenitih mostov v Benetkah in izobesila napis: “COP28: Medtem ko se vlada pogovarja, mi visimo na nitki.” Svetovnim vladam so očitali, češ da, “se one pogovarjajo, ljudje pa preštevajo škodo in žrtve neprestanih poplav in požarov,” so pristavili.

Voda v beneškem kanalu se je sicer že v preteklosti obarvala v zeleno, danes pa so aktivisti v zeleno obarvali še nekaj drugih italijanskih rek v bližini Torina in Rima. Zagotovili so, da bo voda v nekaj urah spet takšna, kot je bila, saj so uporabili barvilo, ki je neškodljivo in se v industriji uporablja za sledenje predmetom v vodi.

Nejevoljen Župan: “eko-vandale” naj se kaznuje

Zaradi protesta aktivistov je bil nejevoljen župan Benetk Luigi Brugnaro, ki je aktiviste oklical za “eko-vandale” in italijanske oblasti pozval, da jih kaznujejo. Med protestom so namreč zaustavili ladijski promet po Velikem kanalu, iz varnostnih razlogov pa so morali preveriti tudi vodo in nedavno obnovljene stebre na mostu, je pojasnil župan.

zelena reka na njej pa ladjice zelena reka na njej pa ladjice
Foto: REUTERS
Zelena reka v benetkah Zelena reka v benetkah
Foto: REUTERS
transparent z napisom: "COP28: Medtem ko se vlada pogovarja, mi visimo na nitki." transparent z napisom: "COP28: Medtem ko se vlada pogovarja, mi visimo na nitki."
"COP28: Medtem ko se vlada pogovarja, mi visimo na nitki."(Foto: REUTERS)

Aktivisti udarili že v četrtek

V četrtek so podnebni aktivisti z blatom in čokoladnim mlekom polili pročelje bazilike svetega Marka v Benetkah. Zahtevali so 20 milijard evrov iz odškodninskega sklada, ki bi jim povrnil škodo povzročeno zaradi podnebnih sprememb, in opozorili na dviganje morske gladine ter blatne plazove, ki so nedavno opustošili v nekaterih italijanskih skupnostih, poroča AP. Šest aktivistov je policija takrat pridržala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje