Reševanje rudarjev v Afriki kot ena redkih zgodb s srečnim koncem (VIDEO)

N1 video 29. Mar 202313:02 2 komentarja
REUTERS

Posnetek reševanja, v katerem so iz zrušenega rudnika v Demokratični republiki Kongo uspešno rešili devet moških, je navdušil spletno sfero.

Posnetek reševanja devetih rudarjev v Demokratični republiki Kongo, ki je postal prava senzacija na spletu, je eden redkih s srečnim koncem.

Infrastruktura je v tej afriški državi slaba, rudarske nesreče pa pogoste in se velikokrat končajo tragično. Nesreča se je tokrat zgodila v vzhodni provinci Južni Kivu, ko se je po močnem deževju zrušil rudnik zlata.

Na posnetku je videti moškega, ki sedi na strmem pobočju in koplje z lopato, nato pa se nenadoma iz zemlje izkoplje prvi rudar in zdrsne po pobočju, po nekaj sekundah mu sledijo še preostali rudarji.

“Hitro smo mobilizirali ljudi, da bi odstranili zemljo, ki je zaprla vhod v rudnik. Teh devet ljudi nam je uspelo rešiti naslednji dan,” je za agencijo Reuters povedal predstavnik lokalne civilne družbe Crispin Kayuka.

Vzrok rudarskih nesreč tiči predvsem v pomanjkanju varnostnih postopkov in ustrezne opreme v podzemnih rovih, rudarji pa ostanejo ujeti pod zemljo in z majhnimi možnostmi za preživetje.

Hujša nesreča se je pripetila v začetku marca, ko je zemlja pod seboj pokopala dva rudarja.

Spodaj si lahko ogledate posnetek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje