Predsednik Putin razkril pogoje za prekinitev spopadov v Ukrajini

Svet 14. Jun 202409:54 > 20:15 22 komentarjev
Vladimir Putin
Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Dan pred začetkom konference za mir v Ukrajini, na katero Rusija ni povabljena, je ruski predsednik Vladimir Putin razkril pogoje, po katerih bi takoj zaustavil vojne operacije. Od Kijeva zahteva, da iz regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje umakne vojake in opusti prizadevanja za vstop v Nato. Komentiral je tudi dogovor skupine G7, da bodo z zamrznjenim ruskim premoženjem finančno podprli Ukrajino. Ponoči sta Rusija in Ukrajina druga proti drugi izstrelili več raket in dronov, ki pa sta jih zračni obrambi večinoma sestrelili.

Rusija bo nemudoma privolila v prekinitev ognja in začela mirovna pogajanja, če bo Ukrajina umaknila vojake iz regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje in opustila svoja prizadevanja za vstop v zvezo Nato, je danes izjavil ruski predsednik Vladimir Putin. Gre za štiri regije, ki si jih je Rusija priključila septembra 2022 z mednarodno nepriznanimi referendumi.

“Ukrajinske sile se morajo umakniti iz Ljudske republike Doneck, Ljudske republike Lugansk ter regij Herson in Zaporožje. Takoj ko bo Kijev povedal, da je pripravljen to storiti, in začel umikati vojake ter se odpovedal načrtom za vstop v Nato, bomo nemudoma, v tistem trenutku, prekinili ogenj in začeli pogovore,” je Putin dejal na srečanju z ruskimi diplomati.

Ob tem je še dodal, da “ne izključuje ohranitve ukrajinske suverenosti nad regijama Herson in Zaporožje pod pogojem, da ima Rusija močno kopensko povezavo s Krimom”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Številni vojaški analitiki že dolgo trdijo, da bi ključni cilj ruske invazije na Ukrajino lahko bil vzpostavitev kopenske povezave med Rusijo in polotokom Krim, ki ga Rusija zaseda zadnje desetletje. Edina povezava trenutno poteka prek krimskega mosta, ki prečka Kerški preliv in je bil v času vojne napaden.

Putinova izjava prihaja le dan pred začetkom dvodnevne mirovne konference za Ukrajino, ki bo potekala v Švici. Rusija nanjo ni bila vabljena, ruski predsednik pa meni, da je to le trik za odvračanje pozornosti.

Oster odziv Zelenskega:”Nacizem je že nastopil in zdaj ima Putinov obraz”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v odzivu zavrnil ruske zahteve in Putina primerjal z nekdanjim nemškim diktatorjem Adolfom Hitlerjem. “Ta sporočila so sporočila ultimata (…), enako je počel Hitler,” je dejal Zelenski v intervjuju za italijansko televizijo Sky TG24. “Nacizem je že nastopil in zdaj ima Putinov obraz,” je dejal.

“Vse to je popolna prevara. Zato se znebite iluzij in prenehajte resno jemati ‘ruske predloge’, ki so žaljivi za zdravo pamet,” pa je v odzivu na Putinove pogoje za mirovna pogajanja na družbenih omrežjih zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

Ruske pogoje sta po zasedanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju zavrnila tudi ameriški minister za obrambo Lloyd Austin in generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. “Ta predlog dejansko pomeni, da bi Rusija dosegla svoje vojaške cilje, saj pričakuje, da bi se Ukrajinci odpovedali precej več ozemlju, kot ga je Rusija osvojila doslej,” je povedal Stoltenberg in dodal, da ruski predlog ni bil predstavljen v dobri veri. Austin je ob tem dodal, da bi lahko Putin takoj končal vojno, če bi želel. “Putin ni v položaju, da bi lahko Ukrajini narekoval, kaj mora narediti za mir,” je poudaril.

“Zahod skuša najti pravno podlago, a kraja je še vedno kraja”

Ruski predsednik Putin je komentiral tudi politični dogovor voditeljev skupine G7, da 50 milijard ameriških dolarjev za Ukrajino zagotovijo z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja. “Zahodne države poskušajo najti pravno podlago za prilastitev zamrznjenega ruskega premoženja v tujini, a je kraja še vedno kraja,” je dejal Putin in ob tem opozoril, da poteza ne bo ostala nekaznovana.

Ruski predsednik je prav tako opozoril, da so se odnosi med Moskvo in Zahodom približali točki, od katere ni vrnitve. Pri tem je spomnil, da ima Rusija največji arzenal jedrskega orožja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Uporaba sredstev, ki so bila dejansko ukradena Rusiji, za vojne avanture kijevskega režima je kriminalna in cinična ter pomeni še en udarec mednarodnemu pravu,” je v četrtek sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova in zagrozila, da bo odziv Rusije boleč za Bruselj. EU, članice G7 in Avstralija so sicer od začetka ruske invazije na Ukrajino zamrznile okoli 300 milijard evrov premoženja ruske centralne banke.

Rusija in Ukrajina sta si ponoči izmenjali več kot 100 raket in dronov

Ob diplomatskih preigravanjih pa se obstreljevanja na vojnem območju nadaljujejo. Rusija in Ukrajina sta druga proti drugi ponoči izstrelili več deset raket in dronov, pri čemer jih je večino prestregla zračna obramba. Ukrajinska stran je sestrelila sedem raket in 17 brezpilotnih letalnikov, so sporočili iz ukrajinske vojske. Skupno je Rusija izstrelila 31 raket in dronov, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Ukrjainska vojska izstreljuje rakete proti tuskim položajem v regiji Doneck
Ukrajinska vojska izstreljuje rakete proti ruskim položajem v regiji Doneck (Foto: REUTERS/Stringer)

Tarča napada so bile med drugim regije Odesa, Dnipropetrovsk in Zaporožje, kjer so cilje zadele najmanj tri rakete. O eksplozijah so poročali še iz Kijeva in z območja Hmelnickega, kjer ima Ukrajina med drugim pomembno letalsko oporišče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruska vojska pa je sporočila, da je ponoči sestrelila 87 ukrajinskih dronov, pri čemer jih je 70 letelo proti ciljem v regiji Rostov. Zaradi napadov je bila na več območjih prekinjena električna oskrba, v Voronežu pa so razbitine dronov poškodovale rezervoar za gorivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po zadnjih informacijah žrtev ni bilo, je pa v ukrajinskem napadu z dronom v četrtek umrl ruski novinar, še eden pa je bil ranjen. Napad se je zgodil v vzhodni regiji Doneck v vasi, ki jo nadzoruje Rusija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje