Ruska vojska z Wagnerjem zavzela soseski v Bahmutu

Svet 17. Apr 202320:19 3 komentarji
Bahmut
Oleksandr Ratushniak/REUTERS

Ruska vojska in enote ruske najemniške vojaške skupine Wagner so zavzele dve soseski v mestu Bahmut, kjer izvajajo skupne vojaške akcije v bitki za nadzor nad mestom. Ameriška veleposlanica v Moskvi Lynne Tracy je obiskala ameriškega novinarja, ki so ga ruske oblasti nedavno obtožile vohunjenja in priprle.

Ruska vojska in enote ruske najemniške vojaške skupine Wagner izvajajo skupne vojaške akcije v bitki za nadzor nad mestom Bahmut v regiji Doneck. Zavzele so dve soseski na severozahodu in v središču mesta, je danes sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Skupne vojaške akcije vojske in Wagnerja je danes potrdil tudi vodja najemniške skupine Jevgenij Prigožin. Ob tem je pojasnil, da vojaki ščitijo boke zasebne vojske v boju proti ukrajinskim silam, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

61-letni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je več let deloval v senci, se je od začetka invazije znašel v središču pozornosti, saj so njegovi borci v ospredju napadov v vzhodni Ukrajini.

V tem času je Prigožin večkrat kritiziral rusko vojaško poveljstvo in po njegovem mnenju “pošastno birokracijo” v Moskvi, ki naj bi ovirala uspeh ruskih sil. Prav tako je ruske sile v preteklosti obtožil, da skušajo “ukrasti” zmage Wagnerju in da so njegovim silam večkrat zavrnili dobavo streliva.

Ukrajinsko mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev sicer trdi, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija pri obrambi Bahmuta pa naj bi bila predvsem zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na lastno protiofenzivo.

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski je nedavno obtožil Rusijo, da na območju Bahmuta uporablja taktiko požgane zemlje, podobno kot v Siriji. Ruske oblasti pa so v četrtek sporočile, da so odrezale ukrajinske sile v Bahmutu ter da jim preprečujejo vstop in izstop iz mesta. Prav tako trdijo, da so zavzele približno 80 odstotkov mesta.

Prigožin je takrat opozoril, da je še prezgodaj trditi, da je Bahmut obkoljen. Ob tem pa je ocenil, da je bilo v bojih v okolici mesta in v regiji ubitih že več kot 30.000 ukrajinskih vojakov.

ZDA Rusijo ponovno pozvale k izpustitvi priprtega novinarja

Ameriška veleposlanica v Moskvi Lynne Tracy je danes obiskala ameriškega novinarja Evana Gershkovicha, ki so ga ruske oblasti nedavno obtožile vohunjenja in priprle. Po obisku je na Twitterju zapisala, da je novinar dobrega zdravja, in ruske oblasti ponovno pozvala k njegovi takojšnji izpustitvi.

“Prvič nam je bil dovoljen dostop do njega, odkar je bil pred več kot dvema tednoma neupravičeno pridržan. Njegovo zdravje je dobro in ostaja močan. Ponovno pozivamo k njegovi takojšnji izpustitvi,” je zapisala na Twitterju.

Preiskovalci ruske obveščevalne službe FSB so Gershkovicha v začetku meseca obtožili vohunjenja v interesu ZDA. Vse obtožbe je odločno zanikal in izjavil, da je v Rusiji opravljal novinarsko delo. Gershkovich bo v preiskovalnem priporu ostal do 29. maja, medtem ko čaka na sojenje. Če bo spoznan za krivega, ga čaka zaporna kazen do 20 let.

Rusija napovedala pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu z Indijo

Rusija namerava z Indijo okrepiti pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu, je danes med obiskom indijske prestolnice dejal ruski minister za industrijo in trgovino Denis Manturov. Do pogovorov prihaja manj kot teden dni po tem, ko je Indijo obiskala namestnica ukrajinskega zunanjega ministra in oblasti pozvala k distanciranju od Rusije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje