Slava balkona “A je to” bo verjetno kratka

Svet 17. Apr 202317:35 1 komentar
Nenavadno povečanje balkona v Zagrebu
dnevnik.hr

Nad lesenim podaljškom balkona, ki ga je samovoljno postavila Zagrebčanka in je postal viralen, so se sosedi in arhitekti zgrozili. Lastnico bo obiskala tudi gradbena inšpekcija.

“Štrik” za sušenje perila, cvetje in prostor za kavico. Na starem balkonu za vse to ni bilo prostora, zato je podjetna Zagrebčanka postavila novega. Balkon, kot bi ga naredila mojstra iz risanke “A je to” in ki v zaščitenem delu Zagreba stoji že več kot eno leto, po prepričanju lastnice ne moti nikogar, je izvedela novinarka hrvaške Nove TV. Vendar ni čisto tako.

Sosedje in arhitekti zgroženi

Sosed Zlatko je dejal: “Grd je, spremenjen, nobene varnosti ni. To je bil betonski balkon, ki so ga razširili z lesom, in menim, da je vse skupaj nevarno.” Drugi sosed, Boris, je bil v svojem komentarju bolj milosten. Na vprašanje, zakaj se ljudje na svojo pest lotevajo takšnih podvigov, je odgovoril: “Zato ker se počutite povsem svobodni in ne razmišljate, kaj je okoli vas. Tudi sam bi rad bil tako svoboden.” Na vprašanje, ali gradnjo balkona obsoja, pa je dejal: “Nimam besed.”

“Tudi če gre za enostavno gradnjo, to ne pomeni, da zanjo ni treba imeti vseh potrebnih projektov,” je pojasnila arhitektka Suzana Dobrić in dodala, “za enostavno gradnjo, kot je ta, gradbeno dovoljenje ni potrebno, vendar je treba pridobiti druga dovoljenja in opraviti vse potrebne projekte. Poudarila je še, da zgradba stoji v Donjem gradu, zaščitenem predelu Zagreba, zaradi česar bi lastnica morala med drugim pridobiti dovoljenje konservatorjev.

Lastnica balkona pred kamero ni želela, je pa dejala: “Če je teh pol metra viška balkona problem, ga bom odstranila.” Dodala je še, da nikomur noče nič žalega, je pa balkon veliko dobrega prinesel njenim vnukom.

Kdo je komu kaj prijavil?

Kot je novinarki Nove TV pojasnila predstavnica stanovalcev, bi Zagrebčanka, ki se je odločila razširiti življenjski prostor, potrebovala tudi soglasje lastnikov stanovanj v zgradbi, vendar tega ni pridobila. Zato so jo prijavili upravniku zgradbe. Ta bi jo moral prijaviti komunalnemu redarstvu, to pa bi moralo prijavo poslati gradbeni inšpekciji. Vendar se je zapletlo pri upravitelju, ki naj bi za vse skupaj izvedel šele iz medijev.

Medtem ko pristojni ugotavljajo, kdo je komu kaj prijavil, se strokovnjaki bojijo, da bo sporni balkon postal še eden od naknadno legaliziranih posegov. “Spomnimo se, kaj se je dogajalo med potresom v Zagrebu in Petrinji, tudi v Turčiji, kjer je bilo prizadetih ali celo mrtvih veliko ljudi, ker so legalizirali mnoge zgradbe, ki niso bile zgrajene po pravilih,” je poudarila arhitektka Dobrić.

Slava, ki jo je podaljšani balkon doživel na družbenih omrežjih, pa bo verjetno bolj kratkega veka. Že danes naj bi lastnico po napovedih obiskala gradbena inšpekcija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje