Salomonovo otočje ustavilo obiske ameriške mornarice

Svet 30. Avg 202211:32 0 komentarjev
Salomonovo otočje
PROFIMEDIA

Salomonovo otočje je ustavilo obiske ameriške mornarice, je danes sporočilo veleposlaništvo ZDA v Canberri. Ob tem je izrazilo zaskrbljenost zaradi vse večjega vpliva Kitajske na območju in napovedalo, da bo razmere pozorno spremljalo, poročajo tuje tiskovne agencije.

“ZDA so prejele uradno obvestilo vlade Salomonovega otočja o moratoriju na vse obiske mornarice,” je v izjavi za javnost dejala tiskovna predstavnica veleposlaništva.

Salomonovo otočje je obiske ameriške mornarice ustavilo, po tem ko je Washington pred tednom dni sporočil, da ladji ameriške mornarice niso izdali dovoljenja, da natoči gorivo v prestolnici Salomonovega otočja Honiara. Veleposlaništvo v Canberri je zaradi tega izrazilo zaskrbljenost.

Ameriška vojaška ladja Mercy je v ponedeljek še lahko pristala na Salomonovem otočju v okviru humanitarne misije v državi. Na veleposlaništvu so poudarili, da so dovoljenje za vplutje v pristanišče dobili še pred uvedbo moratorija.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP za zdaj ni znano, ali moratorij velja tudi za mornarice drugih držav, na primer za tesno partnerico Salomonovega otočja Avstralijo.

Salomonovo otočje z okoli 800.000 prebivalci kakih 2000 kilometrov severovzhodno od Avstralije je leta 2019 pretrgalo stike s Tajvanom in se začelo približevati Pekingu. Otočje ima sicer dolgo tradicijo odvisnosti od ZDA.

Odnosi med Salomonovim otočjem in ZDA so se dodatno ohladili aprila, ko je otoška državica podpisala obširen varnostni sporazum s Kitajsko. Ta na Zahodu vzbuja zaskrbljenost, da bi lahko Peking utrdil svojo vojaško prisotnost v Južnem Pacifiku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!