Sanader na vrhovnem sodišču: tožilstvo o premili, obramba o prehudi kazni

Svet 06. Jul 202120:08 0 komentarjev
Ivo Sanader
Tina Kosec/Bobo

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader se je prek videopovezave iz zapora udeležil seje vrhovnega sodišča, ki bo odločalo o pritožbah na sodbo v zadevi Ina-MOL, v kateri je bil zaradi prejemanja podkupnine obsojen na šest let zapora.

Kazni za nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja in Zsolta Hernadija so premile, saj sodišče ni upoštevalo oteževalnih okoliščin, je v imenu hrvaškega Urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) na vrhovnem sodišču povedala tožilka Željka Mostečak.

Najvišje sodišče v državi bo odločalo o pritožbah Uskoka in odvetnikov Sanaderja in Hernadija na še nepravnomočno sodbo, s katero je bil Sanader obsojen na šest let, vodja MOL Hernadi, ki so mu sodili v odsotnosti, pa na dve leti zaporne kazni, poroča portal 24sata.hr.

“Sanader je zločin zagrešil kot premier. Ta svoj položaj je izrabil za koruptivno ravnanje, njegova dejanja pa so negativno vplivala na hrvaško gospodarstvo,” je dejala tožilka Mostečak, ki je izpostavila tudi prikrivanje kaznivega dejanja. “Skozi postopek se je nadaljevala nesramnost in aroganca,” je še dodala.

Odvetnik Sanaderja Čedo Prodanović pa je v pritožbi zahteval blažjo kazen ali ponovno sojenje zaradi “nezadostnih in nepopolno ugotovljenih dejstev”.

Kaj je ugotovilo sodišče?

Sodni postopki proti Sanaderju traja že več kot 10 let, v tem času pa je iz različnih razlogov pet let preživel v zaporu, še pišejo na 24sata.hr. Na prvi stopnji v zadevi Ina-MOL je sodišče razsodilo 19. novembra 2012, na drugi stopnji 3. aprila 2014, ustavno sodišče pa je razsodilo 24. julija 2015. Ponovno sojenje se je začelo tri leta pozneje, in sicer 18. julija 2018.

Ugotovljeno je bilo, da se je Sanader s Hernadijem dogovoril, da bo za 10 milijonov evrov zagotovil, da bo hrvaška vlada, ki jo je takrat vodil, prepustila Molu odločilni glas v upravi Ine, čeprav madžarski partner ni imel večinskega deleža.

Sanader je izkoristili položaj in avtoriteto premierja za spremembo meddelničarske pogodbe in izločitev nerentabilnega plinskega poslovanja iz Ine. Na seji vlade je zahteval sprejetje poročila, s katerim so Molu prepustili upravljanje z Ino, kar je hrvaška vlada tudi sprejela, je navedlo sodišče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!