Scholz EU pozval, naj strne vrste

Svet 17. Jul 202221:34 4 komentarji
PROFIMEDIA

Nemški kancler Olaf Scholz se v luči ruske invazije na Ukrajino zavzema za geopolitično močnejšo Evropsko unijo, njegova vlada pa naj bi v prihodnjih mesecih podala konkretne predloge za doseganje tega cilja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V današnjem prispevku za časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung je nemški voditelj Olaf Scholz pozval Evropsko unijo, naj strne vrste na vseh področjih, na katerih so bile države članice doslej razdeljene, od migracijske politike do razvoja skupne evropske obrambe.

Po njegovem mnenju je EU “nasprotje imperializma in avtokracije”, zato je moteča za vladarje, kot je ruski predsednik Vladimir Putin. “Stalna neenotnost in nesoglasja med državami članicami pa nas slabijo, zato je najpomembnejši odgovor Evrope na spremembe v današnjem času ravno enotnost. Vsekakor jo moramo ohraniti in poglobiti,” je dejal Olaf Scholz.

Poudaril je tudi, da se EU pospešeno razvija in širi. “Evropska unija je privlačnejša kot kdaj koli prej, odpira se novim članicam in se bo hkrati reformirala.”

Nemški kancler je pozval tudi k prenehanju “sebičnega blokiranja evropskih odločitev s strani posameznih članic”. Na področju zunanje politike si EU denimo ne more več privoščiti vetov s strani držav članic, če želi, da bi jo v svetu konkurenčnih velesil jemali resno, je še dejal Scholz.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje