Po dveh letih pandemije prvi primer tudi v Severni Koreji

Koronavirus 12. Maj 202206:21 > 08:21 0 komentarjev
N1

V Severni Koreji naj bi več kot dve leti po začetku pandemije covida-19 na svetu potrdili prvo okužbo. Severnokorejski državni mediji poročajo, da so prvi primer okužbe – šlo naj bi za različico omikron, potrdili v prestolnici Pjongjang. Ob tem pa mediji ne navajajo števila potrjenih primerov. Zaradi okužbe so oblasti odredile strogo zaprtje.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je poročala, da gre za “največji izredni incident”, ki je prebil državno “karantensko fronto”. Dodala je, da potekajo nujni pogovori, ki jih vodi voditelj Kim Džong Un, na njih pa naj bi pripravili odziv države, poroča BBC.

V Severni Koreji se sicer niso odločili za množično cepljene kot v vseh ostalih državah sveta, saj so zavrnili tako ponujeno kitajsko cepivo Sinovac kot cepivo AstraZenece. Severnokorejske oblasti so želele preprečiti izbruh covida v državi, zato so meje države od začetka pandemije zaprte, kar pa je povzročilo hude gospodarske razmere in pomanjkanje hrane, saj se je pretok osnovnih surovin v že tako obubožano državo močno zmanjšal.

Poznavalci pa medtem ocenjujejo, da je koronavirus že dolgo prisoten v državi. Od začetka pandemije je bilo v državi več nepotrjenih poročil o okužbah v Severni Koreji. Prav tako se z izbruhi okužb borita sosednji Kitajska in Južna Koreja. Na Kitajskem pa se ravno zdaj borijo proti valu, ki ga povzroča različica omikrona. Tudi zato je malo verjetno, da je Severni Koreji vse do danes uspelo zadržati sicer zelo nalezljiv virus.

Severna Koreja
Severnokorejska tiskovna agencija/REUTERS

Severnokorejski državni mediji so junija lani poročali, da je Kim Džong Un zaradi “hudega incidenta”, ki je bil povezan s covidom-19, močno okaral najvišje uradnike v državi, vendar niso navedli, kaj naj bi bil razlog. Septembra lani pa so na državni vojaški paradi nastopili vojaki z maskami in zaščitnimi oblekami, kar so mnogi videli kot znak, da je bila ustanovljena posebna sila za preprečevanje širjenja virusa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!