Severna Makedonija podpisala protokol za začetek pristopnih pogajanj z EU

Svet 17. Jul 202217:21 > 18:09 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Bolgarska zunanja ministrica Teodora Genčovska in makedonski zunanji minister Bujar Osmani sta danes v Sofiji podpisala protokol, s katerim sta se dogovorila o časovnem načrtu za začetek pristopnih pogajanj z Evropsko unijo. Prva medvladna konferenca bo po napovedih potekala že v torek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

S podpisom protokola naj bi bila rešena odprta dvostranska vprašanja, zlasti glede razlag zgodovine in pravic etničnih Bolgarov v Severni Makedoniji. Po poročanju medijev protokol predvideva spremembo učbenikov in napisov na spomenikih v skladu z novim dogovorjenim zgodovinskim zapisom.

Severna Makedonija je to doslej odločno zavračala, nezadovoljstvo s predlogom pa že več tednov na množičnih protestih izražajo tudi nasprotniki aktualne vlade.

Vseeno pa je makedonski parlament v soboto podprl francoski kompromisni predlog, ki naj bi odpravil bolgarsko blokado pristopnih pogajanj makedonske vlade z EU. Bruselj je odločitev že pozdravil, prva medvladna konferenca pa bo po napovedih že v torek.

Bolgarija je zaradi nerešenih vprašanj že več kot dve leti blokirala proces približevanja Severne Makedonije EU oziroma začetek pristopnih pogajanj, čeprav država izpolnjuje pogoje. Obenem sta bili državi v sporu glede določenih zgodovinskih dogodkov in osebnosti ter makedonskega jezika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!