Slovenci okupirali Hrvaško: “Tako smo se navadili, da prihajamo že nekaj let”

Potovanja 30. Apr 202309:13 11 komentarjev
slovenski vikend, hrvaška
Dnevnik.hr

Južni sosedje si manejo roke: sezona se je namreč kljub slabemu vremenu in dežju začela odlično, napovedujejo, da bo celo rekordna. Trenutno na Hrvaškem dopustuje skoraj 170.000 turistov, prednjačijo pa Slovenci. V Biogradu na morju so zanje že 5. leto zapored organizirali celo Slovenski vikend. "Tako smo na navadili na ta Slovenski vikend, da prihajamo že nekaj let," je povedala Suzana iz Moravskih Toplic.

Čeprav so se cene pri naših južnih sosedih dvignile, Slovenci pa te dni visoke račune hrane in pijače vestno objavljajo na družbenih omrežjih, so tudi tokratne prvomajske praznike okupirali hrvaško obalo.

V tem trenutku na Hrvaškem dopustuje več kot 168.000 turistov, poroča Dnevnik.hr. Največ jih je v Poreču, Umagu in Dubrovniku, prednjačijo pa prav Slovenci. V Biogradu na morju organizirajo celo Slovenski vikend, in to že 5. leto zapored.

Tokrat je rdeča nit dogodka ljubezen. “Ker ni več meja, ne s sosedi Slovenci, ne z ostalim delom Evrope,” je pojasnila Nives Jeličić, direktorica turistične organizacije Biograd.

“Tako smo na navadili na ta Slovenski vikend, da prihajamo že nekaj let,” je povedala Suzana iz Moravskih Toplic. 

slovenski vikend, hrvaška
Dnevnik.hr

V Biogradu je te dni 2.500 turistov, a kamorkoli se človek obrne, se sliši slovenščina.  “V Biogradu smo bili pred nekaj leti, zdaj smo se vrnili,” je za Dnevnik.hr dejala Karmen. “Že skoraj celo življenje vsako poletje preživimo na Hrvaškem,” pa je pripomnil Janez.

Program za Slovence je raznolik: poleg sprehodov in uživanja ob morju, so namreč prav zanje organizirali številne aktivnosti. Od jutranje telovadbe, do večernega ognjemeta, gostje se lahko zvečer zavrtijo v ritmih pesmi Luke Basija ali pa dalmatinskih klap.

Na stojnicah ponujajo hrano in jedačo, najdaljša vrsta je pri stojnici z rakijo. “Poglejte, rakija povezuje ljudi! Turisti čutijo pozitivno energijo in pozitivnost je tisto, kar vsi potrebujemo,” je v smehu pojasnila Natalija Županić, ki je skrbi, da Slovenci na oddihu ne bi bili žejni.

Povpraševanje je veliko tudi v restavracijah, kjer je s težavo moč najti prazno mizo. Gostinci so z začetkom sezone zelo zadovoljni, moti jih le ena stvar. “Dež, dež je naš osnovni problem. Od velike noči pa do danes ves čas dežuje,” je potarnal lastnik restavracije Damir Torbarina.

Za zdaj imajo delovne sile dovolj, skrbi pa jih, ali bo tako tudi v septembru. “Vedno več ljudi gre na dopust raje v času indijanskega poletja in ne v času glavne sezone. Težava je v tem, da imajo takrat študenti izpite in ne morejo delati,” je dodal Torbarina.

Vsekakor pa se hrvaški ponudniki, glede na trenutno število turistov, strinjajo, da bo letošnja sezona še boljša od predkoronske v letu 2019, še poroča Dnevnik.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje