Slovenija bo Turčiji in Siriji namenila še pol milijona evrov pomoči

Svet 20. Mar 202318:28 > 19:05 0 komentarjev
Hatay, Turčija
Emilie Madi/REUTERS

V Bruslju je danes potekala donatorska konferenca, na kateri so zbirali denar za žrtve silovitih potresov, ki so februarja stresli tla v Turčiji in Siriji. Število smrtnih žrtev potresov v Turčiji je preseglo 50.000, materialna škoda pa znaša 104 milijarde ameriških dolarjev (okoli 97 milijard evrov), je zbranim prek video povezave povedal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Donatorji so za pomoč žrtvam potresov napovedali sedem milijard evrov, pri čemer se je EU zavezala, da bo Turčiji zagotovila milijardo evrov pomoči.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na današnji mednarodni donatorski konferenci za žrtve nedavnih potresov v Turčiji in Siriji v Bruslju najavila, da bo Slovenija prizadetima državama namenila dodatnih 500.000 evrov humanitarne pomoči.

“Slovenija je Turčiji in Siriji že namenila 1,13 milijona evrov popotresne pomoči, in sicer preko napotitve strokovnjaka za pomoč, napotitve skupine reševalnih psov s spremljevalci ter materialne in finančne pomoči,” je besede ministrice na Twitterju povzelo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Ob tem je zapisalo, da je Fajon na današnji donatorski konferenci v Bruslju najavila 500.000 evrov dodatne humanitarne pomoči za državi. Od tega bo 200.000 evrov namenjenih projektu slovenske ustanove za krepitev človekove varnosti ITF v Siriji, 200.000 bo preko Sklada ZN za otroke (Unicef) prejela Turčija, 100.000 evrov pa bo Slovenija zagotovila Mirovnemu in humanitarnemu skladu za ženske v Siriji, je tvitnil MZEZ.

Na današnji konferenci je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan dejal, da je število smrtnih žrtev februarskih uničujočih potresov samo v Turčiji preseglo 50.000, materialna škoda pa znaša 104 milijarde ameriških dolarjev. V luči tega se je EU zavezala, da bo Turčiji zagotovila milijardo evrov, Siriji pa 108 milijonov evrov pomoči.

Mednarodna skupnost je sicer danes napovedala sedem milijard evrov, je v Bruslju sporočil predsedujoči Svetu EU, švedski premier Ulf Kristersson. Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen je zbrani znesek “presegel pričakovanja”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!