Slovenija in Luksemburg enotno: Iz Evrope nočemo narediti trdnjave

Svet 22. Feb 202316:09 1 komentar
Robert Golob, Xavier Bettel
Twitter/@vladaRS

Slovenija in Luksemburg na področju migracij podpirata rešitve, ki ne vključujejo gradnje zidov, sta na današnjem srečanju dejala Robert Golob in luksemburški premier Xavier Bettel. Golob je dodal, da je treba več delati na integraciji migrantov, sodelovanju s tranzitnimi državami ter odprtem dialogu z državami izvora. Poleg migracij sta premierja v pogovorih naslovila še bilateralne odnose in sodelovanje Slovenije z državami Beneluksa.

Slovenski premier Robert Golob in njegov luksemburški kolega Xavier Bettel sta danes na Brdu pri Kranju poudarila, da glede migracij zagovarjata iskanje skupnih rešitev na ravni celotne EU in ne podpirata rešitev, ki vključujejo gradnjo zidov in bi iz Evrope naredile “trdnjavo”. Ob tem sta izpostavila tudi krepitev sodelovanja med državama.

Tako slovenski kot luksemburški premier sta v izjavi za medije dejala, da je vprašanje migracij zelo pomembno za Evropsko unijo, pri čemer sta oba izpostavila, da je nujno iskanje skupnih rešitev na ravni celotne EU in tudi širše.

Preberite še: Nevarno sporočilo po srečanju Putina s kitajskim visokim diplomatom

“Ključno je, kako bo Evropa kot celota naslovila to vprašanje, in prvi koraki so bili že narejeni. Gre za kompleksen problem, ki bo zagotovo na dnevnem redu vseh letošnjih zasedanj voditeljev EU,” je dejal Golob.

Dodal je, da je treba več delati na integraciji migrantov, sodelovanju s tranzitnimi državami ter odprtem dialogu z državami izvora.

Bettel pa je izpostavil, da gradnja zidov na mejah nikakor ni rešitev, čeprav morda določene države in njihovi voditelji zagovarjajo takšen pristop. “Strinjamo se, da potrebujemo nadzor, da potrebujemo skupna pravila, toda iz Evrope ne smemo narediti trdnjave,” je dejal.

Robert Golob, Xavier Bettel
Twitter/@vladaRS

V tej luči sta premierja na kratko omenila tudi razmere na Zahodnem Balkanu, pri čemer je Golob dejal, da ravno na področju Zahodnega Balkana “vidimo priložnosti za to, da koordinacija Slovenije in Beneluksa prinese tudi bolj konkretne rezultate, zato bomo tudi krepili sodelovanje”.

Poleg migracij sta premierja v pogovorih naslovila še bilateralne odnose in sodelovanje Slovenije z državami Beneluksa – Belgije, Nizozemske in Luksemburga, pri čemer sta med drugim izpostavila področje vesoljskih tehnologij, dotaknila pa sta se tudi vojne v Ukrajini.

Preberite še: SDS bi Rusijo označila za državo, ki podpira terorizem. Odzval se je Golob

Golob je glede sodelovanja z Luksemburgom omenil študijske izmenjave med mladimi ter velik potencial vesoljske tehnologije in sodelovanja na tem področju v okviru skupnih projektov pod okriljem EU, čemur je pritrdil tudi Bettel. Golob je dodal, da je trenutno blagovna menjava med državama nizka, toda “ravno na tem področju lahko to spremenimo”.

Izpostavil je tudi, da morajo majhne države najti specifične niše za sodelovanje in pri tem omenil interes Luksemburga na področju lesne industrije. Bettel pa je med drugim omenil povezovanje gospodarskih zbornic obeh držav in možnost organiziranja skupnega poslovnega foruma.

Glede vojne v Ukrajini sta se premierja strinjala, da je treba delati na tem, da kanali za pogajanja ostanejo odprti, toda po Golobovih besedah trenutno ne kaže, da bi bila Rusija pripravljena na to možnost. “Potrebna je pripravljenost obeh strani in ključna odgovornost je vedno na strani agresorja, agresor je tisti, ki mora narediti prvo potezo,” je dejal.

Preberite še: Putin in jedrsko orožje: kaj pomeni umik od pogodbe Novi Start

Robert Golob, Xavier Bettel
Twitter/@vladaRS

Luksemburški premier je dodal, da je vojna v Ukrajini neupravičena in nesmiselna, da gre za vojno Vladimirja Putina proti Evropi, Zahodu in njunim vrednotam, čeprav vojne proti Rusiji po njegovih besedah ni želel nihče.

Bettel je sicer ob zahvali za povabilo izpostavil, da je bil na obisk povabljen skupaj z možem, kar je po njegovih besedah redko in kaže na odprtost in tolerantnost Slovenije. Dejal je še, da je Goloba povabil na obisk v Luksemburg in dodal, da je lahko tudi Evropa srečna, ker ima v času energetske krize v svojih vrstah med voditelji strokovnjaka na področju energetike.

Srečanje še z obema predsednicama

Luksemburškega premierja Bettela je popoldne v Vili Podrožnik sprejela tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Da je pomemben vidik slovensko-luksemburških odnosov gospodarsko sodelovanje, pa je luksemburški premier poudaril na sprejemu pri predsednici državnega sveta Urški Klakočar Zupančič. Predsednica je izrazila prepričanje, da je današnje srečanje še okrepilo odnose med majhnima državama, ki si delita podobne vrednote, so sporočili iz državnega zbora.

Preberite še: Vlada: zelena luč za odhod v tujino Mirošiču, Butu, Benedejčiču …

Tako Bettel kot Klakočar Zupančič sta izpostavila vlogo parlamentarne diplomacije, ki po besedah predsednice DZ temelji na povsem človeških in osebnih vezeh. Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da sta v parlamentih obeh držav že vzpostavljeni skupini prijateljstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje