Sodišče EU: Podjetja v državah članicah lahko prepovejo nošenje naglavnih rut

Svet 13. Okt 202213:46 2 komentarja
naglavna ruta
PROFIMEDIA

Sodišče Evropske unije je odločilo: delodajalci v državah članicah lahko prepovejo verske, filozofske ali duhovne simbole na delovnem mestu, vključno z naglavnimi rutami, če gre za splošno prepoved, ki ne diskriminira zaposlenih, piše v današnji razsodbi.

Sodišče Evropske unije (CJEU) je odločilo, da lahko delodajalci v državah članicah uvedejo splošno prepoved verskih, filozofskih ali duhovnih simbolov na delovnem mestu, vključno z naglavnimi rutami, če pri tem ne izpostavljajo enega verskega prepričanja pred drugim.

Podjetja, ki se odločijo za uvedbo takšnih prepovedi, ne smejo razlikovati med veroizpovedmi ali prepričanji, saj bodo tvegala kršitev zakonodaje EU o enakosti, je sodišče zapisalo v razsodbi. Če delodajalec zaposlenim prepove, da “z besedami, oblačili ali na kakršen koli drug način izražajo svoja verska ali filozofska prepričanja, ne glede na to, kakšna so ta prepričanja, to ne pomeni neposredne diskriminacije.” je navedlo sodišče in nadaljevalo, da za diskriminacijo ne gre, če se ta “določba uporablja na splošen in nediferenciran način”, je še navedlo sodišče.

Sodba sledi podobni odločitvi iz lanskega leta, v kateri je bilo navedeno, da se naglavne rute na delovnem mestu lahko prepovejo, če je takšno omejevanje nujno za izkazovanje nevtralnosti na delovnem mestu in ne izpostavlja posebnih prepričanj.

Polemika o ustreznosti takšnih prepovedi se je sprožila pred časom, ko so dekletu muslimanske veroizpovedi ob prijavi na polletno pripravništvo v podjetju v Belgiji dejali, da ne sme nositi naglavne rute. V podjetju so svojo odločitev utemeljevali, rekoč, da imajo interno pravilo nevtralnosti, ki določa, da v notranjih prostorih ni dovoljeno nobeno pokrivalo. Ne glede na to, ali gre za kapo, ruto ali šal.

Ženska je svojo pritožbo naslovila na belgijsko sodišče, ki je nato za nasvet zaprosilo evropsko sodišče. To pa je odločilo, da takšna prepoved ne pomeni neposredne diskriminacije. “Notranji predpis podjetja, ki prepoveduje vidno nošenje verskih, filozofskih ali duhovnih simbolov, ne pomeni neposredne diskriminacije, če se uporablja na splošno in velja enako za vse zaposlene,” so povedali sodniki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje