Sodnica, ki vodi proces proti Trumpu, prejela grožnje: “Butasta črna sužnja”

Svet 17. Avg 202320:18 1 komentar
Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump.
Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump. (Foto: PROFIMEDIA)

Policija v ameriški zvezni državi Teksas je v sredo aretirala 43-letno Abigail Jo Shry, ki je po telefonu grozila zvezni sodnici Tanyi Chutkan, ki vodi sodni proces proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev leta 2020.

Trumpova podpornica je sodnici grozila, da jo bodo ubili, če Donald Trump ne zmaga na predsedniških volitvah 2024. Sodnico je tudi zmerjala in žalila z rasističnimi opazkami. Med drugim jo je opredelila kot “butasto črno sužnjo”.

Sodnice ni dobila na telefon, zato je pustila sporočila na telefonski številki sodniške pisarne v Washingtonu, kar bo tožilcem prišlo zelo prav pri pregonu. Shry je pustila tudi sporočila z grožnjo, da bodo ubili vse, ki preganjajo Trumpa in med drugimi omenila teksaško zvezno kongresnico, temnopolto Sheilo Jackson Lee.

77-letni Trump je trenutno vodilni kandidat republikancev za predsedniške volitve 2024, vendar se sooča s štirimi kazenskimi postopki.

61-letna sodnica Chutkan je vodenje Trumpovega primera – obtožnice, da je skušal razveljaviti volilni poraz in se obdržati na oblasti – dobila z žrebom potem, ko je zvezni tožilec Jack Smith vložil obtožnico. Sodnica se je rodila na Jamajki, na položaj pa jo je leta 2014 imenoval predsednik Barack Obama. Senat jo je potrdil soglasno.

Trump in vdor njegovih podpornikov v Kapitol
Vdor Trumpovih podpornikov v Kapitol. (Foto: PROFIMEDIA)

S Trumpom se je posredno soočila pred dvema letoma, ko je zavrnila zahtevo njegovo tožbo, v kateri je trdil, da mu kot predsedniku ni treba predati dokumentov posebnemu kongresnemu odboru za preiskavo napada njegovih privržencev na kongres 6. januarja 2021. Sodnica je takrat ugotovila, da Trump ni več predsednik in tudi če bi bil, to ne pomeni, da nad njim ni nobenega nadzora, ker predsedniki niso kralji. Chutkan je doslej poslala v zapor več udeležencev napada na kongres.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje