Španija uvedla izredne ukrepe: klima na 27, ogrevanje na 19 stopinj Celzija

Gospodarstvo 02. Avg 202215:24 0 komentarjev
Barcelona
PROFIMEDIA

Španska vlada je sprejela niz nujnih ukrepov, katerih namen je zmanjšati potrošnjo energije ob zaostrujoči se energetski krizi v Evropi, ki jo je še poglobila ruska invazija na Ukrajino. V skladu z novimi ukrepi bodo tako med drugim regulirane najvišje in najnižje temperature v javnih prostorih.

Vsi objekti javnega sektorja, nakupovalna središča, kinematografi, delovna mesta, hoteli, postaje in letališča bodo poleti lahko klimatizirani na najmanj 27 stopinj Celzija, pozimi pa bodo ogrevani do največ 19 stopinj Celzija.

Ukrepe je sprejela vlada na redni tedenski seji, v veljavo pa bodo stopili en teden po objavi odloka v uradnem listu.

Ministrica za ekološki prehod Teresa Ribera je v ponedeljek zvečer o ukrepih dejala, da gre za uvodni paket, ki je potreben v “kritični situaciji”. “Čas je za solidarnost,” je o ukrepih dejala ministrica in dodala, da Evropa potrebuje špansko pomoč. Po njenih besedah bodo ti ukrepi v veljavi do 1. novembra 2023.

Paket ukrepov med drugim zahteva od prodajaln in poslovnih objektov, da ohranjajo zaprta vrata v času ogrevanja oz. hlajenja prostorov. Prav tako bodo morala podjetja po 22. uri ugašati luči v izložbenih oknih in pisarnah, ki niso v uporabi. Za določene stavbe so predvideni tudi pregledi energetske učinkovitosti. Ribera je ob tem zasebni sektor še pozvala k povečanju dela od doma.

Španija želi s temi ukrepi doseči zaveze o zmanjšanju porabe, h kateremu so se zavezale države članice EU.

Ministri držav članic, pristojni za energetiko, so minuli teden v Bruslju dosegli dogovor o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov do marca 2023. Uredba vključuje tudi možnost uvedbe obveznega zmanjšanja porabe.

Tudi slovenska vlada je v začetku julija sprejela podobne ukrepe v javni upravi. Državna uprava mora tam, kjer je vgrajen klimatski sistem ali pa je mogoča samostojna regulacija notranje temperature prostorov, ti praviloma ne hladijo na temperaturo, nižjo od 25 stopinj Celzija. Prav tako je vlada določila, da se med 18. uro zvečer in 7. uro zjutraj ter ob sobotah, nedeljah in praznikih prostorov ne hladi na temperaturo, nižjo od 28 stopinj Celzija. V času ogrevalne sezone pa naj se prostori v organih državne uprave praviloma ne ogrevajo na višjo temperaturo zraka od 20 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!