Srbska vlada meni, da so varnostne razmere stabilne. Opozicija to zavrača

Svet 18. Maj 202320:31 0 komentarjev
Žalovanje v Beogradu
REUTERS/Antonio Bronic

Srbski parlament je danes obravnaval poročilo vlade o varnostnih razmerah v državi po dveh nedavnih strelskih napadih. Opozicija je zavrnila oceno vlade in srbske premierke Ane Brnabić, da so varnostne razmere v državi stabilne, šole pa varne. Obenem je pozvala k odstopu notranjega ministra Bratislava Gašića.

Med štirimi točkami, ki jih bodo še v petek obravnavali poslanci, so tudi poročilo sveta za regulacijo elektronskih medijev (REM), pobuda za ustanovitev odbora, ki bi se ukvarjal z nedavnimi množičnimi umori, in zahteva opozicije po odstavitvi notranjega ministra Bratislava Gašića.

Parlamentarna seja se je po poročanju srbskih medijev danes začela z minuto molka za žrtve dveh strelskih napadov, ki sta ta mesec pretresla državo. V napadu 3. maja je 13-letni učenec na svoji osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu ubil devet učencev in varnostnika. Dan kasneje je 21-letnik v treh vaseh blizu Mladenovca ubil osem ljudi, večinoma mladih.

Srbska premierka Ana Brnabić je danes dejala, da je varnost otrok in učencev ena od prednostnih nalog v delu policije. Dodala je, da so od leta 2018 usposobili 327 uslužbencev za delo šolskih policistov, do konca leta pa bodo dodatno zaposlili še 1.200 policistov, ki bodo skrbeli za varnost na šolah. V petek bo po njenih besedah začel delovati tudi elektronski sistem za prijavljanje nasilja na šolah.

Brnabić je kot enega od ciljev vlade izpostavila še, da do 90 odstotkov zmanjša število kosov orožja, ki ga posedujejo državljani. Srbska vlada je po napadih sprejela strožje ukrepe za nadzor nad orožjem, vsem, ki imajo nezakonito orožje, pa so dali mesec dni časa, da ga brez sankcij predajo. Doslej so državljani po njenih besedah predali 26.339 kosov orožja in več kot milijon kosov različnega streliva.

Opozicija pozvala k odvzemu frekvence televiziji Pink

Opozicijski poslanec Radomir Lazović je opozoril, da se je po oceni notranjega ministrstva število dogodkov, ki so povezani z vprašanjem varnosti na šolah in v njihovi bližini, povečalo za 123 odstotkov.

“Samo v devetih dneh sta bili dve grožnji z repliko pištole, 13 groženj z nožem. Kljub tako velikemu povečanju trdite, da je stanje stabilno,” je nagovoril Gašića, ki je bil prav tako prisoten na seji.

Lazović je še pozval k odstavitvi Gašića in zamenjavi članov sveta REM pa tudi k odvzemu frekvence televiziji Pink. Ta je najbolj znana po resničnostnih šovih, ki so v prvih treh mesecih letošnjega leta predstavljali 39 odstotkov njenih vsebin.

“Zamenjajte člane REM, odvzemite frekvenco Pinku. Zamenjajte ministra Gašića, ki morda ni osebno odgovoren za to, kar se je zgodilo, a je odgovoren kot nosilec funkcije. Normalno je, da se naredi rez v družbi, ki so jo prizadele tako velike tragedije,” je dejal po poročanju portala N1 Srbija.

Vlada ocenila, da so varnostne razmere stabilne

Vlada je v poročilu o varnostnih razmerah v državi po navedbah N1 ocenila, da so te stabilne, čeprav so omenjeni dogodki vznemirili javnost. Kriminala je bilo od januarja do aprila letos za štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani, po dogodku v beograjski osnovni šoli pa so mladoletniki večinoma izvajali kazniva dejanja, ki se nanašajo na grožnje učencem in zaposlenim osebam v šolah, še navaja poročilo.

Poročilo REM o nadzoru programa komercialnih ponudnikov medijskih storitev pa je obravnavalo predvsem poročanje o primerih nasilja v televizijskih programih in delež resničnostnih oddaj. Te bi bilo po mnenju dela javnosti treba posebej urejati ali popolnoma prepovedati njihovo predvajanje, zlasti na televizijskih kanalih z nacionalno frekvenco.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!