Šrilanški predsednik vendarle podal odstopno izjavo

Svet 14. Jul 202211:01 > 17:57 0 komentarjev
Gotabaya Rajapaksa
Andy Buchanan/REUTERS

Predsednik bankrotirane Šrilanke Gotabaya Rajapaksa je vendarle podal svojo odstopno izjavo. To je storil kar preko e-pošte. Protivladni demonstranti v Šrilanki so pred tem sporočili, da se bodo umaknili iz zasedenih državnih ustanov, pri tem pa opozorili, da bodo vseeno nadaljevali prizadevanja za odstavitev predsednika države in vlade.

Šrilanški predsednik Gotabaya Rajapaksa je svojo odstopno izjavo iz Singapurja, kamor se je zatekel po hudih izgredih v njegovi domovini, danes poslal prek elektronske pošte, so sporočili iz urada predsednika parlamenta v Kolombu. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, na Šrilanki še preverjajo avtentičnost in legalnost takšnega odstopa.

Če oziroma ko na Šrilanki potrdijo predsednikov odstop, bo Rajapaksa postal prvi voditelj te države, ki je odstopil s položaja, odkar je bil leta 1978 uzakonjen predsedniški sistem.

Protivladni demonstranti na Šrilanki so sicer danes sporočili, da se bodo umaknili iz zasedenih državnih ustanov, ki so jih okupirali v minulih dneh.

Protestniki so konec tedna zasedli palačo predsednika in ga prisilili v beg na Maldive, od koder sta danes z ženo odletela v Singapur. Iz singapurskega zunanjega ministrstva so medtem sporočili, da je Rajapaksa pri njih na zasebnem obisku in naj ne bi podal prošnje za azil.

Premier Ranil Wickremesinghe, ki je bil imenovan za vršilca dolžnosti predsednika, je protestnikom odredil umik iz državnih ustanov ter vojski in policiji naročil, naj storijo vse potrebno za vzpostavitev reda v državi. V sredinem televizijskem nagovoru je protestnike obtožil, da mu želijo preprečiti, da bi opravljal svoje dolžnosti kot vršilec dolžnosti predsednika, in dejal, da policija in vojska ne smeta dovoliti, da bi fašisti prevzeli oblast. “Zato sem razglasil izredne razmere in policijsko uro po vsej državi,” je še dodal.

Umik protestnikov iz zasedenih ustanov je potrdila njihova tiskovna predstavnica, vendar je opozorila, da bodo vseeno nadaljevali svoj boj proti aktualnim oblastem.

Obsežne protivladne proteste na Šrilanki, v katerih bilo poškodovanih več kot sto ljudi, je sprožila najhujša gospodarska kriza v otoški državi po osamosvojitvi od britanskega imperija leta 1948.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!