Streljanje na protestih v Bejrutu: najmanj 6 mrtvih in več ranjenih

Svet 14. Okt 202119:26 > 19:42
Vojska patrulira po ulicag Bejruta
REUTERS/Mohamed Azakir

V libanonski prestolnici Bejrut je med protesti šiitskih gibanj prišlo do streljanja, v katerem je bilo ubitih najmanj šest ljudi. Protestniki so zahtevali razrešitev glavnega preiskovalca lanske močne eksplozije v pristanišču, saj menijo, da je preiskavo spolitiziral.

V streljanju na protestih v Bejrutu, ki sta ga organizirali šiitski gibanji Hezbolah in Amal, je bilo ubitih najmanj šest ljudi, 30 je bilo ranjenih, so sporočile libanonske oblasti. Glavna zahteva šiitskih gibanj je razrešitev glavnega preiskovalca lanske eksplozije v Bejrutu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki zahtevajo umik preiskovalca eksplozije

Več ur trajajoče streljanje, v katerem so bili uporabljene ostrostrelske puške, avtomatsko orožje, pištole in minometi, je spominjalo na prizore iz državljanske vojne v Libanonu v letih 1975-1990. Spopadi so potekali na nekdanji fronti, na meji med šiitskim in krščanskim delom Bejruta.

Protestniki so zahtevali, da se sodnika umakne iz preiskave eksplozije v pristanišču v Bejrutu avgusta lani, v kateri je umrlo najmanj 215 ljudi. Hezbolah sodnika obtožuje, da je preiskavo spolitiziral in se osredotočil na šiitske politike, osumljene zanemarjanja varnosti v pristanišču, kar je omogočilo tragedijo.

Libanonski predsednik poziva k miru

Libanonska vojska je sicer sporočila, da je hitro izolirala območje ter na kraj dogajanja napotila enote, ki iščejo strelce. V vojski so še opozorili, da bodo streljali na vse, ki streljajo s pravimi naboji, in pozvali civiliste, naj zapustijo območje.

Libanonski predsednik vlade Najib Mikati je pozval k ponovni vzpostavitvi miru in posvaril pred poskusi spodbujanja nasilja v Libanonu.