Strokovnjaki pojasnjujejo, kaj je skrivnost srečnih ljudi

Svet 10. Jan 202311:32 0 komentarjev
Ženska, plaža
PROFIMEDIA

Revija Time je strokovnjake za srečo – psihologe, profesorje, avtorje ... – povprašala, kaj sami počnejo, da (p)ostanejo srečni.

Revija Time je anketirala 18 vodilnih strokovnjakov za področje sreče. Povprašali so jih o vsakodnevnih navadah, ki jih osrečujejo, in tem, katere ugotovitve s svojega strokovnega področja so prenesli v zasebno življenje.

Strokovnjaki so razkrili, kako pogosto počnejo stvari, za katere v splošnem velja, da osrečujejo. Največja dejavnika za srečo sta po njihovem mnenju več kot sedem ur spanca na noč in preživljanje časa v naravi. 28 odstotkov vprašanih ti stvari počne vsak dan. Temu sledijo redna telesna vadba oziroma ukvarjanje s športom in hobiji, s čimer se večina strokovnjakov ukvarja vsaj trikrat na teden. Nekoliko manj jih osrečuje tudi meditacija, še malce manj pa molitev. Podporne skupine in terapija so se na lestvici uvrstile najnižje.

Preživljanje časa s prijatelji in družino je bilo za strokovnjake izjemno pomembno; to so sicer počeli manj pogosteje kot najbolj “osrečujoče” aktivnosti, a se je o tem, da vsaj eno druženje na teden s prijatelji in družino osrečuje, strinjala večina. Profesor psihologije na Univerzi Carleton John Zelenski je družbene odnose za The Time opisal kot “temeljne gradnike sreče” in dodal, da imamo vsi korist od tesnih prijateljstev, romantičnih partnerjev in občutka spoštovanja in pripadanja skupnosti.

Kaj sreča pomeni, je  subjektivno. A skoraj vsi strokovnjaki za srečo so izpostavili podobne ključne stvari, ki osrečujejo: občutek nadzora in avtonomija nad lastnim življenjem, občutek smisla in usmeritve v življenju ter povezanost z drugimi. Večinoma so se strinjali tudi, da se da srečo izmeriti, okrepiti in naučiti, piše The Time.

Vprašanje, ali lahko denar kupi srečo, je anketirance razdelilo, a so se mnogi strinjali, da lahko denar k sreči vsekakor pripomore, denimo s kupovanjem vznemirljivih izkušenj in obdarovanjem drugih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!