Sumljivi balon tudi nad Evropo

Svet 14. Feb 202318:25 2 komentarja
nadzorni balon nad Montano v ZDA
Chase Doak/REUTERS

Romunski sistem zračnih sil je v zračnem prostoru zaznal leteči predmet, ki bi lahko bil meteorološki balon. Opazili so ga tudi v sosednji Moldaviji, vendar dogodka romunsko obrambno ministrstvo ni povezalo.

Potem ko so v ZDA v zadnjih dveh tednih opazili štiri leteče predmete, so zdaj sumljivi balon zaznali tudi v Romuniji, poroča Reuters.

Njihovo obrambno ministrstvo navaja, da so zračne sile v romunskem zračnem prostoru zaznale predmet, ki je spominjal za meteorološki balon.

Na območje, kjer so jih zaznali, sta odleteli dve letali MiG 21, vendar jima ni uspelo potrdili prisotnosti predmeta. Ocenjujejo, da je leteči predmet letel na višini 11.000 metrov.

Letalska posadka je na območju ostala 30 minut, nato pa se je vrnila v bazo. Moldavija je pred tem danes iz varnostnih razlogov za več kot dve uri zaprla svoj zračni prostor, so sporočile tamkajšnje oblasti, pri čemer več podrobnosti niso navedle. Romunsko ministrstvo teh dveh dogodkov v izjavi ni povezalo oziroma omenjalo.

Preberite še: Moldavija zaradi varnostnih razlogov za dve uri zaprla zračni prostor

Američani v zadnjem obdobju sestrelili štiri leteče predmete

Ameriška vojska je konec tedna sestrelila tri leteče predmete, pred več kot enim tednom pa kitajski vohunski balon nad obalo Južne Karoline, potem ko je ta približno teden dni letel nad ZDA.

Vladni uradniki so pojasnili, da se trije predmeti, sestreljeni konec tega tedna, razlikujejo od kitajskega domnevno vohunskega balona. Leteli so veliko nižje in so bili precej manjši.

Preberite še: Kitajska spreminja retoriko: “Peking se poskuša prikazati kot žrtev”

ZDA: Za zdaj ni dokazov o izvoru treh sestreljenih letečih predmetov

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da ZDA za zdaj nimajo dokazov, da bi bili trije leteči predmeti, ki so jih njihove zračne sile sestrelile nad Severno Ameriko, del vohunskih operacij Kitajske oziroma da bi bili vključeni v kakršnekoli obveščevalne dejavnosti.

Po njegovih besedah bi lahko bili komercialni ali raziskovalni baloni. Vseeno pa je ponovno opozoril, da Kitajska izvaja dobro financiran in premišljen vohunski program, pri tem pa pogosto uporablja balone. Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje