Švedska že tretji dan v primežu protestov in nasilja

Svet 17. Apr 202216:05 > 16:33 4 komentarji
REUTERS

Na jugu Švedske že tretji dan potekajo nasilni protesti, potem ko je skrajna desničarska stranka Stram Kurs (Trda linija) napovedala protiislamsko zborovanje in sežig Korana. Protestniki sežigajo avtomobile, gume in mečejo kamenje, ranjenih je več policistov.

Iz mesta Landskron na jugu Švedske poročajo o nasilnih izgredih, po poročanju Guardiana je okoli sto večinoma mladih metalo kamenje, sežigalo avtomobile, gume in smetnjake. Protestniki so postavili tudi barikade, ki so ovirale promet, potem ko so oblasti odločile, da protiislamski dogodek skrajno desne stranke Stram Kurs (Trda linija) prestavijo v 40 kilometrov oddaljeno mesto Malmö. Ranjenih je bilo več policistov. Razmere so se sicer trenutno nekoliko umirile, a ostajajo napete, piše britanski dnevnik.

Tiskovna predstavnica policije na jugu Švedske Kim Hild je dejala, da policija ne bo preklicala dovoljenja za izvedbo protiislamskega dogodka stranke Trda linija v Landskronu, saj je pravica do protesta in izražanja zelo pomembna. Medtem je predsednica švedske vlade Magdalena Andersson dejala, da ljudje na Švedskem lahko izražajo svoje mnenje “ne glede na to, ali je dobro ali slabo. To je del naše demokracije. Ne glede na to, kaj menite, pa se nikoli ne smete zateči k nasilju,” je dejala premierka.

REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS

Od četrtka o spopadih poročajo tudi iz Stockholma ter iz mest Linkoping in Norrkoping – na vseh lokacijah je Stram Kurs načrtoval ali imel zborovanja. Protesti so v petek popoldne izbruhnili tudi v mestu Orebro, kjer so se spopadli pripadniki Trde linije in nasprotniki stranke, skrajni desničarji so namreč želeli sežgati muslimansko sveto knjigo. Pri tem je bilo ranjenih 12 policistov, štirje policijski avtomobili so zgoreli. Policisti so bili prisiljeni uporabiti solzivec, da so jih razgnali.

Nasilni protesti so posledica naraščanja napetosti v državi, odkar je znani desničarski skrajnež Rasmus Paludan dobil dovoljenje za zborovanje, na katerem je nameraval zažgati izvod Korana. Paludan je sicer danski odvetnik, ki ima sicer švedsko državljanstvo. Leta 2017 je ustanovil Stram Kurs, ki širi idejo “proti islamu in priseljevanju”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje