Taljenje ledu: švicarski ledeniki letos izgubili največ volumna doslej

Svet 02. Okt 202213:24 0 komentarjev
Švica
Švicarske Alpe (PROFIMEDIA)

Švicarski ledeniki se zaradi podnebnih sprememb še naprej talijo, letos pa so izgubili največ volumna doslej, kar šest odstotkov, opozarjajo znanstveniki. Po njihovih dognanjih je bilo na račun zime s skromnimi pošiljkami snega ter poletja z vztrajnimi vročinskimi valovi izgubljenih okoli tri kubične kilometre ledu.

Kot so ta teden po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz posebne komisije pri Švicarski akademiji znanosti, zaradi podnebnih sprememb na nekoliko nižjih nadmorskih višinah v zadnjih letih pade manj snega, obdobje taljenja pa se začne prej.

Po navedbah akademije je bila letos snežna odeja, ki ledenike ščiti pred soncem, tanjša kot minulo pomlad. Poleg tega je letos v Alpe med marcem in junijem zašlo veliko saharskega prahu. S prahom posut sneg je absorbiral več sončne energije in se je talil hitreje. Sledila je intenzivna poletna vročina, ki je dodatno poškodovala led.

V povprečju so tako švicarski ledeniki izgubili tri metre debeline, kažejo meritve znanstvenikov. Manjši ledeniki, kot so Pizol in Vadret dal Corvatsch ter Schwarzbachfirn, so praktično že izginili, je še navedla akademija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!