Odkritja, ki presenečajo celo Europol: “V EU tega še nismo videli”

Svet 16. Mar 202405:35 3 komentarji
Europol
Eva Plevier/REUTERS

Trgovina z drogo v Evropi podira vse rekorde. Ker gre za posel južnoameriških narko kartelov, pa s tem v Evropo prihajajo tudi najhujše oblike organiziranega kriminala. Raven nasilja, povezanega z drogami, je v Evropi že primerljiva z ravnjo z drogami povezanega nasilja v Srednji Ameriki. Izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle pravi: "V EU smo našli tudi že sobe za mučenje. Tega v Evropi nikoli prej nismo videli. To so uporabljali v Latinski Ameriki, ne pa v EU." Šlo pa naj bi za zabojnike za mučenje v nizozemskih gozdovih.

Europol in Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) sta v tem tednu predstavila nove, nravnost šokantne podatke o tem, kako razširjena je že v severnejših članicah EU trgovina z drogo. Z njo pa tudi najhujše oblike organiziranega kriminala.

“Največje tržišče za kokain na svetu ni več Amerika, pač pa Evropa, ki zelo hitro postaja tudi svetovno središče za trgovino z drogami,” je oktobra lani dejal Margaritis Schinas, podpredsednik Evropske komisije in komisar iz Grčije, ki skrbi za zaščito evropskega načina življenja.

A zdaj so tukaj tudi podatki za leto 2022, ki kažejo, da je evropski trg drog vreden že 30 milijard evrov in da so količine kokaina in ekstazija, ki so prek pristanišč na severu Evrope prispele v EU, znova rekordne.

Pristanišče v Rotterdamu
Pristanišče v Rotterdamu je eno od številnih pristanišč na severu Evrope, skozi katerega v EU prihajajo rekordne količine droge (Foto: PROFIMEDIA)

V letu 2021 so v EU zasegli več kot tristo ton kokaina, kar je petkrat več kot pred desetletjem. Pri tem pa se preiskovalci in drugi borci proti trgovini s prepovedanimi drogami dobro zavedajo, da so dejanske količine kokaina, ki pridejo v Evropo, še bistveno večje. Kar dve tretjini rekordnih količin zaseženega kokaina v letu 2021 sta iz Južne Amerike v Evropo prispeli skozi pristanišča na Nizozemskem (Rotterdam), v Belgiji (Antwerpen) in Španiji (Valencija).

Gre za posel južnoameriških narko kartelov, ki pa imajo v Evropi tudi svoje “izpostave”. Povežejo se z evropskimi kriminalnimi združbami, ki se za trg z drogo med seboj srdito spopadajo. Otroci s strelnim orožjem, mladostniki, ki v pristaniščih raztovarjajo kokain … to je že nova evropska realnost, sta v tem tednu opozorila Europol in EMCDDA.

Direktor EMCDDA Alexis Goosdeel je dejal, da je raven nasilja, povezanega z drogami, v Evropi že primerljiva z ravnjo z drogami povezanega nasilja v Srednji Ameriki. “To je del vsakdanje realnosti v Evropski uniji,” je dejal po poročanju bruseljskega Politica.

Izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle pa je dodala: “V EU smo našli tudi že sobe za mučenje. Tega v Evropi nikoli prej nismo videli. To so uporabljali v Latinski Ameriki, ne pa v EU.” Šlo naj bi za zabojnike za mučenje v nizozemskih gozdovih.

De Bolle je nadaljevala, da cele družine živijo od dohodka, ki ga z delom za narko kriminalne združbe ustvarijo mladostniki.

Kokain
Kokain (Foto: PROFIMEDIA)

Belgija in predsedstvo Svetu EU pod belgijskim vodstvom se osredotočata na zaostritev varnostnih ukrepov v pristaniščih. Belgijska notranja ministrica je tudi že odpotovala v Bolivijo in tam podpisala izjavo z latinskoameriškimi državami o “učinkovitem reševanju vseh vidikov svetovnega problema drog” v naslednjih petih letih.

A nekatere latinskoameriške države, med njimi sta tudi Kolumbija in Ekvador, opozarjajo, naj se Evropa zazre vase, zakaj ima toliko uživalcev trdih drog. Po podatkih centra EMCDDA so namreč Bruselj, Amsterdam, Lizbona in Tarragona med mesti z najvišjo stopnjo uživanja kokaina na prebivalca na svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje