Tehnologija, ki v realnem času razkriva resnico o ruskih grozotah v Ukrajini

Svet 09. Apr 202221:02 2 komentarja
Nikolajev
Satellite image 2022 Maxar Technologies/REUTERS

Ruske laži se razkrivajo hitreje, kot si je Rusija lahko kdajkoli predstavljala.

Vojna v Ukrajini na vsakem koraku kljubuje pričakovanjem predsednika Vladimirja Putina, ne le z ruskim neuspehom pri zavzetju Kijeva, temveč tudi z vojnimi zločini, ki naj bi jih zagrešili njegovi vojaki v Buči, mestu blizu prestolnice, in ki jih je videl ves svet.

Skozi zgodovino so v vojnah zmagovale sile, ki so nove tehnologije obrnile sebi v prid. Zmago angleškega kralja Henrika V. nad Francozi v bitki pri Agincourtu leta 1415 so dosegli njegovi lokostrelci in njihovi na novo razviti dolgi loki, s katerimi se Francozi niso mogli kosati.

Vojna v Ukrajini bo morda spisala še eno zgodovinsko zgodbo, saj bo tehnologija razkadila vojno meglo, razkrila laži agresorjev in pospešila prizadevanja za njihov poraz.

Satelitski posnetki umorjenih civilistov, ki se ujemajo z videoposnetki trupel ob cesti, posnetimi tedne pozneje, zagotavljajo prepričljive dokaze o ruskih vojnih zločinih in so zahodne voditelje prepričali, da okrepijo sankcije proti Rusiji in pospešijo dobavo orožja Ukrajini.

Kako bo to vplivalo na končni izid vojne, ni jasno. Očitno v času, ko Ukrajina pospešeno išče kakršnekoli dodatne vzvode, ko se ruske sile ponovno združujejo v novi ofenzivi, pa je, da ruska dejanja v Buči vplivajo na pomoč Ukrajini.

Trupla civilistov v Buči
Zohra Bensemra/REUTERS

Medtem ko so bili satelitski posnetki bojišča vladam na voljo že desetletja in so bili ključnega pomena pri odkrivanju vojnih zločinov med bosansko državljansko vojno v 90. letih prejšnjega stoletja – zlasti pri lociranju množičnega groba bosanskih muslimanov, umorjenih v Srebrenici leta 1995 – še nikoli niso bili takoj dostopni javnosti kot zdaj.

Kot kaže, Putinu in njegovim poveljnikom na bojiščih ni mar ali pa niso dojeli, da ukazi in njihova dejanja puščajo neizbrisen pečat zunaj njihovega nadzora, ki bi jih lahko preganjal.

Zavedali se bodo, da so se v številnih konfliktih – tudi nedavnih, kot je državljanska vojna v Siriji – voditelji, kot je Bašar al Asad, izognili obsodbi in so si celo oprali ime kljub številnim obremenilnim dokazom, ki so prihajali iz vladnih uradov in policijskih postaj.

A to ni edina lekcija, na katero bi moral biti pozoren Putin. Po krvavem razpadu Jugoslavije in bosanski državljanski vojni je sodišče za vojne zločine v Haagu uporabilo lastne besede političnih in vojaških voditeljev, da jih je obsodilo.

Ko je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY) sodilo predsedniku bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću, je imelo videoposnetek, na katerem ta pogleduje proti Sarajevu in civiliste obsoja na topniški in minometni ogenj.

Tudi general Ratko Mladić je doživel, da so se mu besede maščevale, ga obsodile, saj ga videoposnetek prikazuje na obrobju Srebrenice, kako razvršča civiliste, ki so jih kmalu po njegovem ukazu umorili.

Vojna v Bosni
PROFIMEDIA

Takšno povezavo je morda Putinu težje pripeti, toda njegova 20 strani dolga teza, objavljena lani poleti, zakaj Ukrajina ni država, in njegovi televizijski komentarji, zakaj bi Rusija morala napasti Ukrajino, bodo, če so že prejšnja sodišča za vojne zločine precedens, šteli proti njemu kot avtorju in režiserju vojne.

Če bi Putinu sodili, bi se lahko izkazalo, da se je njegov propad začel z nezmožnostjo razumeti slabosti svoje vojske in prednosti Ukrajine. Ker ni uresničil svojega prvega pomembnega cilja, zavzetja Kijeva, so se njegove sile morale umakniti, zaradi česar je bil teror, ki so ga pustili za sabo, izpostavljen.

Storili so to, kar so naredili že tolikokrat, v Siriji, Čečeniji, Gruziji: grozljive zlorabe. In Putin in njegovi uradniki so naredili to, kar so storili že tolikokrat: lagali, da bi prikrili svoje zločine.

Ruski obrambni uradniki so trdili, da so fotografije in videoposnetki, ki so se pojavili 2. aprila in prikazujejo umorjene civiliste – ustreljene v glave, nekateri z zvezanimi rokami in nogami – lažni, češ da so njihove enote odšle, preden so se umori zgodili. “Vojska je mesto zapustila 30. marca,” so sporočili z obrambnega ministrstva. “Kje so bili posnetki štiri dni? Njihova odsotnost le potrjuje ponaredek.”

O datumu so bili zelo jasni. Zunanji minister Sergej Lavrov, eden Putinovih najbolj izkušenih mojstrov obračanja resnice, je potrdil prikrivanje in vztrajal, da so “ruske sile zapustile mesto Buča že 30. marca”.

Vladimir Putin
Profimedia

Toda javno dostopni satelitski posnetki vesoljsko-tehnološkega podjetja Maxar, posneti 18. marca, ko so bile ruske sile še v mestu, so pokazali, da civilisti ležijo mrtvi ob cesti na popolnoma istih lokacijah, kot so jih našle ukrajinske sile, ko so znova vstopile v mesto. Videoposnetek z dronom, posnet pred 10. marcem, je pokazal kolesarja, ki so ga ustrelile in ubile ruske sile. Ukrajinske sile so njegovo truplo našle nekaj tednov pozneje, točno tam, kjer je padel.

V mesecih pred rusko invazijo in v dneh, ko so se pojavile Maxarjeve fotografije, ki spremljajo ruske sile in njihovo uničenje, se je javno razumevanje bojišča spremenilo. Skupaj s skoraj vseprisotno uporabo kamer pametnih telefonov, geolokacijske tehnologije in izpopolnjenih dronov se Putin spoprijema z morebitno katastrofo, ki se ji je izognil v prejšnjih konfliktih.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski si želi več širokokotnih kamer, da bi se javnost lahko prepričala: “To nas zanima, še večja dostopnost novinarjev, maksimalno sodelovanje z mednarodnimi institucijami, vloga mednarodnega kazenskega sodišča, popolna resnica in popolna odgovornost,” je dejal v ponedeljkovem videonagovoru.

Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Ukrajinski enigmatični vodja je spoznal, da niso samo visokotehnološko orožje za razbijanje tankov, kot sta javelins in NLAW, ali rakete zemlja-zrak, kot sta stingers in starstreaks, tisto, kar bi lahko spremenilo tok vojne. To so resnica in orodja – sateliti, droni in pametni telefoni – ki služijo, da jo razkrijejo.

Tehnologija, ki ji ni para v nobeni moderni vojni, bi lahko prinesla to presenetljivo prednost in spodkopala laži agresorja. Zelenski se je trudil, da bi Združeni narodi to razumeli, ko je z njimi govoril v torek: “Zdaj je leto 2022. Imamo prepričljive dokaze. Obstajajo satelitski posnetki. In lahko izvedemo popolne in pregledne preiskave.”

Tako kot Henrik V. leta 1415 tudi Zelenski pozna prednost, ko jo vidi. Čeprav satelitski posnetki morda ne bodo tako hitro spremenili igre kot šestmetrska veja tise in dolžina vrvice konoplje, bi lahko Putina, če bi ga znal pametno uporabiti, prisilil k pogovorom veliko prej, kot bi želel ruski predsednik.

Avtor: Nic Robertson/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje