Trenutki iz življenja kraljice Elizabete II. (VIDEO)

Svet 08. Sep 202221:46 0 komentarjev

V 97. letu starosti je popoldne na škotskem posestvu Balmoral umrla britanska kraljica Elizabeta II. Na prestolu je sedela 70 let, bila pa je edina kraljica v zgodovini britanske monarhije, ki je dočakala platinasti jubilej. Že od ranega otroštva je živela na očeh javnosti, ključni trenutki pa so bili za vedno ovekovečeni skozi objektiv kamere. V posnetku si poglejte zgodovinske posnetke, ki so zaznamovali njeno življenje.

Zgodnje otroštvo in mladost

Kraljica Elizabeta II. se je rodila 21. aprila leta 1926 v Londonu kot Elizabeth Alexandra Mary.

Po abdikaciji strica Edvarda VIII. leta 1936 je britanski kralj postal njen oče Jurij VI., 10-letna Elizabeta pa prestolonaslednica.

Pri 21 letih – leta 1947 – se je poročila s takrat 26-letnim princem Filipom. V zakonu so se jima rodili štirje otroci; kralj Charles III. (1948), princesa Anne (1950), princ Andrew (1960) in princ Edward (1964).

Pri 25 letih je – po smrti očeta kralja Jurija VI., – 6. februarja 1952 zasedla britanski prestol. Bila je na čelu imperija z več kot 70 kolonijami, premier pa je bil Winston Churchill. Uradno kronanje v Westminstrski opatiji se je zaradi žalovanja zgodilo 2. junija naslednje leto, prvič pa si je bilo mogoče obred ogledati po televiziji. “Vse življenje in s polnim srcem si bom prizadevala za vaše zaupanje. Na tej poti imam moža, ki me bo podpiral in s katerim si deliva ideje in naklonjenost do vas. Naj moje ustoličenje ne bo simbol blišča, temveč deklaracija za prihodnost,” je v nagovoru svojim podanikom na dan, ko je bila tudi uradno okronana za kraljico, poudarila Elizabeta.

Poznejša leta

Za kraljico so bila posebej turbulentna 90. leta, ki so jih zaznamovali požar, v katerem je skoraj do tal pogorel grad Windsor, in škandali, povezani s princeso Diano ter njeno poznejšo smrtjo.

V zadnjih letih sta ji veliko preglavic povzročila princ Harry in njegova soproga Meghan, saj sta se odločila umakniti iz britanske kraljeve družine, pa tudi prijateljevanje njenega sina princa Andrewa s poslovnežem Jeffreyjem Epsteinom in njegovo partnerico in sodelavko Ghislaine Maxwell.

9. aprila 2021 je v 100. letu starosti umrl njen mož princ Filip. Njegov pogreb pa je potekal v luči epidemioloških ukrepov covida-19.

Junija tega leta je praznovala platinasti jubilej. Na Otoku so potekali številni dogodki in slavja, ki pa se jih kraljica v glavnem ni udeležila, saj je imela težave z zdravjem. Tudi sicer se je kraljica v zadnjem letu le redkokdaj pojavila v javnosti. Konec februarja je bila pozitivna na testu za koronavirus, že pred tem pa so jo pestile zdravstvene težave, zaradi katerih je morala konec preteklega leta odpovedati kar nekaj uradnih dolžnosti. Lanski oktober je bil še posebej skrb vzbujajoč. Zaradi utrujenosti je denimo odpovedala obisk Severne Irske. Zatem je noč preživela v bolnišnici, razlog za to pa so bile preliminarne preiskave. Konec oktobra se zaradi priporočila zdravnikov tudi ni udeležila dogodkov v sklopu mednarodne podnebne konference COP26. Ker kraljica ni odpotovala v Glasgow, je zato udeležence konference nagovorila prek posnetega videosporočila.

V času svoje 70-letne vladavine je zamenjala 15 predsednikov vlad. Le dva dni pred smrtjo je na Škotskem sprejela odstop nekdanjega premierja Borisa Johnsona in za novo predsednico vlade imenovala Liz Truss.

Družina

Kraljica je bila babica osmim vnukom in prababica 12 pravnukom.

Na prestolu jo je nasledil njen najstarejši sin kralj Charles III. Njegov sin William pa je postal prestolonaslednik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!