Trump plačal 175 milijonov varščine. Kje je dobil denar?

Svet 02. Apr 202407:35 4 komentarji
Foto: REUTERS/Marco Bello

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski kandidat za predsednika Donald Trump je položil znižano varščino 175 milijonov dolarjev, ki mu jo je zaradi poslovnih prevar naložilo sodišče. To je v njegovem imenu plačalo finančno in zavarovalniško podjetje iz Los Angelesa. Zaenkrat ni jasno, kakšno jamstvo je dal Trump podjetju v zameno za varščino. Trump se je na sodbo sicer pritožil. Če bo izgubil, bo moral plačati celotno kazen, ki z obrestmi znaša že skoraj pol milijarde dolarjev.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek položil 175 milijonov dolarjev (okoli 163 milijonov evrov) varščine, s čimer se je za zdaj izognil zaplembam premoženja v postopku po civilni tožbi pravosodne ministrice New Yorka Letitie James. Trump lahko sedaj nadaljuje pritožbeni postopek na izrečeno kazen.

Državni sodnik Arthur Engoron je nekdanjemu predsedniku ZDA zaradi poslovnih prevar izrekel 355 milijonov dolarjev kazni (okoli 330 milijonov evrov), ki je z obrestmi doslej narasla že na skoraj pol milijarde dolarjev. Trumpu toliko denarja ni uspelo zbrati in je prizivno sodišče New Yorka zaprosil za odpravo varščine.

Sodišče mu ni ugodilo, je pa odločilo, da za vplačano varščino v 10 dneh lahko plača nižji znesek, in sicer 175 milijonov dolarjev. Varščino je v Trumpovem imenu v ponedeljek plačalo finančno in zavarovalniško podjetje Knight Insurance Group iz Los Angelesa. Za zdaj še ni jasno, kakšno jamstvo je Trump podjetju dal v zameno za plačilo varščine.

Če bo izgubil pritožbeni postopek, bo Trump moral plačati celotno kazen, ki znaša 464 milijonov dolarjev (okoli 432 milijonov evrov), se pa postopek lahko zavleče za več mesecev ali celo več let. Ob tem pa mu zvezna država New York do konca postopka ne bo mogla zapleniti premoženja.

Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

Gre za primer, v katerem so sodišča februarja odločila, da je Trump neutemeljeno napihoval vrednosti nepremičnin. Trump je vsakršne nepravilnosti že tedaj zanikal in jih označil za “politični lov na čarovnice”.

Trump je marca plačal tudi 91,6 milijona dolarjev varščine v civilni tožbi kolumnistke E. Jean Carroll, ki jo je prav tako izgubil, vendar se je tudi v tem primeru pritožil.

Ob vsem tem pa se bo 15. aprila začelo tudi prvostopenjsko sojenje Trumpu zaradi domnevnega poskusa prikrivanja plačila za molk zvezdnici filmov za odrasle pred predsedniškimi volitvami leta 2016. Obtožen pa je še v dveh zadevah – zaradi poskusa razveljavitve svojega poraza na zadnjih volitvah leta 2020 in zaradi ravnanja s tajnimi dokumenti po odhodu s predsedniškega položaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje