Ukrajinski premier poziva Zahod k prenosu ruskega premoženja na Ukrajino

Svet 04. Mar 202415:18 > 22:28 0 komentarjev
Ameriško Ukrainska zastava
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinski premier je pozval Zahod, naj zaseženo rusko premoženje prenese na Ukrajino. S tem bi financirali obnovo države po vojni. Medtem Ukrajina še vedno ni prejela več kot 16 milijard evrov sredstev, ki sta jih po invaziji Rusije na zahodno sosedo leta 2022 na dveh donatorskih konferencah v Varšavi zbrali Poljska in Evropska komisija, je dejal ukrajinski premier Denis Šmihal. V Kijevu so v zadnjem času vse bolj zaskrbljeni zaradi usihanja podpore Zahoda.

Ukrajinski premier Denis Šmihal je danes pozval Zahod, naj nadzor nad zaseženim ruskim premoženjem prenese na Ukrajino, da bi ga lahko uporabili za obnovo države. Prepričan je, da bi Zahod moral ukrepati hitro, preden bi prihajajoče volitve in morebitne politične spremembe ogrozile tovrstna prizadevanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Zaplemba ruskega premoženja bi morala postati zanesljiv vir podpore za našo državo in financiranja obnove,” je na novinarski konferenci dejal Šmihal in Zahod pozval k hitremu ukrepanju. “Potrebujemo predvidljivost in stabilnost, ne glede na politična nihanja in volilne cikle, ki se bodo dogajali po svetu,” je dodal.

V Washingtonu in Evropi se že dlje časa vrstijo pozivi k ustanovitvi posebnega sklada za Ukrajino, v katerega bi se stekalo zamrznjeno rusko premoženje. Tudi ameriška finančna ministrica Janet Yellen je prejšnji teden izjavila, da obstajajo močni moralni razlogi za zaseg ruskega premoženja in njegovo izročitev Ukrajini. V luči tega je članice skupine G7 pozvala, naj preučijo možnosti za prenos premoženja.

Ukrajinski premier Denis Šmihal (Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS)

Rusija je sicer že večkrat posvarila pred prenosom zamrznjenega ruskega premoženja v Ukrajino in obljubila, da se bo v primeru tega maščevala.

Ukrajina trdi, da še ni prejela 16 milijard evrov pomoči iz leta 2022

Ukrajina še vedno ni prejela več kot 16 milijard evrov sredstev, ki sta jih po invaziji Rusije na zahodno sosedo leta 2022 na dveh donatorskih konferencah v Varšavi zbrali Poljska in Evropska komisija, je danes dejal ukrajinski premier Šmihal.

“Ta sredstva so bila zbrana pred dvema letoma. Po naših podatkih je bilo na prvi donatorski konferenci zbranih več kot deset milijard evrov, na drugi pa več kot šest milijard evrov,” je novinarjem v Kijevu danes povedal Šmihal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po njegovih besedah so bila omenjena sredstva zbrana v okviru dveh ločenih kampanj, ki sta ju vodili Poljska in Evropska komisija, namenjena pa so bila za podporo Ukrajini in njenim prebivalcem. “Ne vemo, kaj se je s tem denarjem zgodilo in kako je bil porabljen. Ukrajina ni dobila ničesar,” je še dejal ukrajinski premier.

Njegove izjave prihajajo v času, ko so oblasti v Kijevu ob nadaljevanju srditih spopadov na frontni črti na vzhodu Ukrajine vedno bolj zaskrbljene zaradi vse manjšega obsega zahodne vojaške in finančne pomoči. To je predvsem posledica vse izrazitejših notranjih nesoglasij v ZDA in EU.

Medtem ko je Evropska unija po dolgotrajnih pogajanjih in obotavljanju v začetku februarja vendarle uspela sprostiti 50 milijard evrov pomoči, pa je ameriški paket pomoči, ki bi Ukrajini prinesel 60 milijard dolarjev, že več mesecev blokiran v kongresu ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!