Pitje kave lahko podaljša življenje

Magazin 01. Okt 202206:54 1 komentar
kava
PROFIMEDIA

Danes je mednarodni dan kave in za vse ljubitelje tega "čarobnega" napitka imamo dobro novico: ena od raziskav kaže, da je – v primerjavi z izogibanjem kavi – pitje kave povezano z manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja.

Uživanje dveh do treh skodelic kave na dan je lahko povezano z daljšim življenjem, poroča Sky news. Ugotovitve študije veljajo za mleto, instantno in brezkofeinsko različico pijače, raziskovalci pa so predlagali, da bi uživanje kave moralo biti del zdravega življenjskega sloga.

V reviji European Journal of Preventative Cardiology je bilo objavljeno, da se tveganje najbolj zmanjša pri pitju dveh do treh skodelic na dan. V primerjavi z izogibanjem kavi je bila verjetnost smrti v 12,5-letnem obdobju študije za 14, 27 in 11 odstotkov manjša pri osebah, ki so uživale kavo brez kofeina, mleto kavo in instantno kavo.

Avtor študije, profesor Peter Kistler z Bakerjevega inštituta za raziskave srca in diabetesa v Avstraliji, je dejal: “V tej obsežni opazovalni študiji so bile mleta, instantna in brezkofeinska kava povezane z zmanjšanjem pojavnosti srčno-žilnih bolezni in smrti zaradi srčno-žilnih bolezni ali kateregakoli vzroka”.

V študiji so znanstveniki preučevali povezave med različnimi vrstami kave in srčnim ritmom, boleznimi srca in ožilja ter smrtjo na podlagi podatkov iz študije UK Biobank, v kateri so sodelovali odrasli med 40. in 69. letom starosti.

Bolezni srca in ožilja so obsegale koronarno srčno bolezen, srčno popuščanje in ishemično možgansko kap.

Profesor Kistler je dejal, da je kofein najbolj znana sestavina kave, vendar ta pijača vsebuje več kot 100 biološko aktivnih sestavin. “Verjetno so za pozitivne povezave med pitjem kave, boleznimi srca in ožilja ter preživetjem odgovorne prav te druge spojine. Naše ugotovitve kažejo, da pitja zmernih količin vseh vrst kave ne bi smeli odsvetovati, temveč je uživanje kave zdravo za srce.”

Približno 449.563 ljudi je izpolnilo vprašalnik, v katerem so spraševali, koliko skodelic kave popijejo vsak dan in ali običajno pijejo instantno, mleto ali brezkofeinsko kavo. Nato so jih razdelili v šest kategorij dnevnega vnosa: nič, manj kot ena, ena, dve do tri, štiri do pet ali več kot pet skodelic na dan.

Raziskovalci so ugotovili, da je v 12,5-letnem obdobju spremljanja umrlo 27.809 oseb (6,2 odstotka). Čeprav so bile vse vrste kave povezane z zmanjšanjem srčno-žilnih bolezni, je bilo tveganje najmanjše pri tistih, ki so popili do tri skodelice na dan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.