V Bosni protesti zaradi draginje: Vladajoči delajo samo za svoje interese

Svet 07. Jul 202214:51 > 14:58 0 komentarjev
Banja Luka
N1

V BiH se je včeraj na protestih zaradi draginje in neukrepanja države pred parlamentom v Sarajevu zbralo več tisoč ljudi, ki so se razšli v poznih popoldanskih urah. Protesti so potekali tudi v Tuzli, Mostarju, Banjaluki in nekaterih drugih mestih.

V Bosni in Hercegovini so v sredo po več mestih v državi potekali protesti zaradi naraščajočih življenjskih stroškov in stagnacije plač. Protestniki so od države zahtevali sprejem ukrepov za zajezitev dviga cen osnovnih življenjskih dobrin in programov pomoči za socialno ogrožene, poročajo tamkajšnji mediji.

V Sarajevu se je pred parlamentom BiH zbralo več tisoč ljudi, ki so se razšli v poznih popoldanskih urah. Protesti so potekali tudi v Tuzli, Mostarju, Banjaluki in nekaterih drugih mestih.

Protestniki so zahtevali odpravo trošarin na gorivo, dokler se cena za liter bencina ne vrne na 2,20 konvertibilne marke (1,12 evra), umik davka na dodano vrednost na osnovna živila, znižanje in omejitev trgovske marže za zdravila, živilske in nekatere druge izdelke ter povišanje minimalne plače na 1.300 konvertibilnih mark (665 evrov).

“Vladajoče strukture delajo samo za svoje interese,” je sporočil organizator protestov v prestolnici Harun Salkić. Napovedal je nove proteste in dodal, da z njimi politikom želijo sporočiti, česa vsega ne delajo.

Povprečna plača v BiH je v aprilu znašala 1.083 konvertibilnih mark (552 evrov), kažejo podatki državnega statističnega urada. Za minimalne življenjske stroške je štiričlanska družina v BiH v maju po podatkih zveze samostojnih sindikatov BiH morala odšteti 2.639 konvertibilnih mark (1.346 evrov).

Država doslej ni sprejela konkretnih ukrepov za zajezitev rasti cen, kakršna sta znižanje trošarin na pogonsko gorivo in nižji davek na dodano vrednost za osnovne živilske izdelke. Je pa svet ministrov BiH minuli teden ob sprejemu državnega proračuna za leto 2022 sprejel odločitev o povišanju plač za 250 evrov nekaterim politikom, kot so člani predsedstva BiH, državni ministri in poslanci.

V BiH so v maju zabeležili največjo stopnjo inflacije med vsemi državami v regiji. Znašala je 14,4 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!