Na Hrvaškem v državnem podjetju odpustili delavko, ker je v službi pila kavo

Svet 01. Mar 202310:52 1 komentar
kava
PROFIMEDIA

Delavka in sindikalna predstavnica znanega hrvaškega državnega podjetja je dobila izredno odpoved, ker je v pisarni pila kavo in je enkrat sodelavki posodila identifikacijsko kartico.

V hrvaški Agenciji za komercialno dejavnost (AKD) – podjetju, ki med drugim izdeluje osebne izkaznice in potne liste, bančne kartice, prometna dovoljenja, tobačne znamke ter druge pomembne in zaupne dokumente, so potegnili na prvi pogled nenavadno potezo.

Zaposleno, ki je v podjetju delala že 30 let in je bila vodja enega od oddelkov, so odpustili, potem ko so jo posneli, kako vsaj 20-krat pije kavo in druge pijače v prostoru, kjer je to prepovedano. Sindikat grafične dejavnosti ni soglašal z razrešitvijo svoje predstavnice, zato se je zadeva preselila na sodišče.

V podjetju navajajo, da je prepoved uživanja hrane in pijače na oddelku jasno označena ob vhodu v objekt. Delavka pa je kljub izrecni prepovedi v prostore redno prinašala kavo in enkrat tudi hrano. Ugotovljeno je bilo tudi, da je kršila stroga določila o uporabi identifikacijske kartice, ker jo je posodila sodelavki.

Kavo pila za svojo mizo

Zaposlena se je pritožila, da delavci zaradi pandemijskih ukrepov niso smeli uporabljati prostorov, namenjenih kratkim odmorom in kajenju, zato so začeli kavo piti na oddelku. V sindikatu so nezadovoljni zaradi neprimerne obravnave njihove članice. “Zaposlena v podjetju dela že 30 let, zato ji je vsaj človeško in korektno z vidika spoštovanja dostojanstva delavcev omogočiti zagovor, kar se pa ni zgodilo.”

Kar zadeva prepoved uživanja kave in hrane na delovnem mestu, natančneje za delovno mizo, je to običajna praksa v vseh delovnih okoljih, in AKD ni izjema. Pri tem se agencija sklicuje na pravila, s katerimi po besedah sindikata zaposlenih sploh ni seznanila na predpisan način, ki bi bil tudi učinkovit in ne le formalen.

“Gre za kavo in druge tople napitke, ne pa za alkoholne in prepovedane pijače. Noben akt ne prepoveduje vnosa kave v AKD. Zakaj je potem agencija postavila avtomat s takšnimi pijačami, če obstaja prepoved njihovega uživanja, in zakaj že leta opazuje delavce, kako pijejo pijačo iz tistih avtomatov?” se sprašujejo v sindikatu.

“To torej nikakor ni upravičen razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi, še posebej za zaposleno, ki v takem delovnem okolju dela že 30 let. Še manj pa je razlog za izredno odpoved. Zavedati se je treba tudi, da delavka ni edina, ki pije kavo za svojo mizo.”

“AKD v nadzor, ki ga je izvajal, ni vključil drugih delavcev, niti ni ukrepal zoper druge delavce. Številni delavci, več deset jih je, dnevno prinesejo in spijejo kavo za svojo mizo,” opozarjajo v sindikatu. “Enako velja za morebitne kršitve pravil v zvezi z identifikacijsko kartico. Ena takšnih situacij, ko je kolegici iz službe omogočen prehod tja, kamor običajno sme (ne tja, kamor ne sme), res ni posebej huda kršitev delovnega razmerja,” sklenejo.

Podjetje vztraja, da je delavka kršila pravila

AKD pa to tolmači na način, da je zaposlena “kršila varnostne ukrepe uporabe identifikacijskega dokumenta za prehod skozi določene stopnje varnostnega območja”. “AKD ima več kot 350 kamer, vsa vrata se odpirajo s kartico ali skeniranjem zenice, varnostnik pa lahko ugotovi, ali so bili predpisi kršeni. Ta je tudi ugotovil kršitev uporabe identifikacijske kartice, ki jo je zaposlena dala drugi osebi,” so pojasnili v podjetju.

“Da je bila pred korono na voljo kadilnica, ki je bila v pritličju in v kateri se je pila kava in se je kadilo, in je bil potem ta prostor ukinjen, delavcem ne daje pravice, da na lastno pobudo in proti pravilom vnašajo hrano in pijačo na oddelek.”

AKD tožil sindikat

Ker sindikat ni želel dati soglasja za izredno odpoved, ga je AKD tožil, zato je sodišče dalo nadomestilo soglasja in na ta način omogočilo, da podjetje zaposleni vroči odpoved.

“Sodišče je v tem primeru odločalo le o nadomeščanju soglasja, da bi delodajalec zaposleno sploh lahko odpustil, in ni odločalo o tem, ali je bila odpoved upravičena. Delodajalec bo moral v postopku odpovedi pogodbe o zaposlitvi dokazati razloge za odpoved in predstaviti dokaze o tem, ali je bil dolžan zaposleno povabiti k zagovoru,” pravijo na sodišču in opominjajo, da njihova odločitev ne pomeni, da je odpoved upravičena.

“Odločitev, ki jo je sodnica izrekla pred dnevi, je nepravnomočna in se lahko sindikat zoper njo pritoži v zakonsko določenem roku. Dokler ne postane pravnomočna, bo zaposlena lahko še naprej delala v AKD,” poroča danica.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje