V Indiji zaradi posilstva mladoletnice aretirali policista

Svet 06. Maj 202211:47
Fotografija je simbolična (PROFIMEDIA)

V Indiji so aretirali policista, ki naj bi posilil 13-letnico, ki je bila že pred tem žrtev množičnega posilstva in je napad želela prijaviti policiji. Zgodba dekleta, ki prihaja iz skupnosti Dalitov oziroma nekdaj najnižje kaste, je ponovno obudila razpravo o patriarhalnem ustroju indijske družbe in manjvrednosti nekaterih skupnosti.

Indijo je pretresla zgodba o posilstvu 13-letnega dekleta. Najprej je bila žrtev množičnega posilstva, ko pa je napad želela prijaviti, naj bi jo posilil še policist. Lokalne oblasti v zvezni državi Utar Pradeš so v sredo potrdile, da je bil policist, ki naj bi dejanje zagrešil, aretiran. Po državi se je sprožil val ogorčenja, številni pa so policijo obtožili, da pomaga ohranjati sistemski problem spolnega nasilja.

Preiskava dogodka še poteka. Ob aretaciji je osumljeni policist dejal, da je nedolžen in zahteval neodvisno preiskavo dogodka. Posledice pa bodo doletele tudi vse ostale policiste, ki so bili takrat v službi. Vsi so dobili opomin in bodo ob povzročitvi kakršnega koli kaznivega dejanja v prihodnje kaznovani.

Po podatkih policije so bili aretirani še štirje moški, ki so osumljeni ugrabitve in posilstva mladoletnice. Četverica naj bi dekle odpeljala v sosednjo zvezno državo, jo tam posilila in nato zadrževala štiri dni. V zvezi z dogodkom je bila aretirana še ena ženska, vseh pet pa je, zaenkrat še neuradno, med drugim obtoženih kršenja indijskega zakona o zaščiti manjšinskih kast. Posiljena mladoletnica namreč pripada skupnosti Dalit, ki sodi v najnižjo kasto indijskega sistema. Iz iste kaste je tudi policist, ki je dekle posilil.

Incidenta sta zadnja v vrsti vidnejših kriminalnih dejanj proti ženskam in manjšinskim skupnostim v Indiji, ki poosebljajo trditve kritikov o obstoju ponotranjenega sovraštva do žensk in podpore patriarhalnim vrednotam. Glede na zadnje podatke indijskega urada za kriminalno evidenco je bilo leta 2020 zabeleženih več kot 28.000 prijav domnevnega posilstva mladoletnih. Aktivisti verjamejo, da je ta številka še višja, saj ponekod posilstev nihče ne prijavi. Indijska državna komisija za človekove pravice je zadnje incidente označila za kršitev človekovih pravic.

Indija
PROFIMEDIA

Indijski 2.000 let star kastni sistem kategorizira hindujce ob rojstvu. Njihova kasta jim določi položaj v družbi, poklice, ki jih lahko opravljajo, ter tudi to, s kom se lahko poročijo. Uradno je bil sistem odpravljen leta 1950, vendar ta hierarhija še vedno ostaja v predelih s hindujsko večino. Dalitov je po vladnih podatkih v Indiji okoli 201 milijon. V preteklosti so bili poimenovani kot “nedotakljivi”, še vedno pa so tarča diskriminacije, spolnega nasilja in napadov. Številni primeri nasilja in spolnih napadov nad dalitskimi ženskami in dekleti so v zadnjih letih vzbudili val ogorčenja.

Sovražno ozračje, ki ga delno podžiga vzpon hindujskega nacionalizma?

Avgusta lani so bili štirje moški obtoženi posilstva 9-letne deklice v indijski prestolnici. Septembra 2020 je po množičnem posilstvu umrla 19-letna ženska. Le nekaj mesecev pred tem je podobna usoda doletela 13-letnico. Leta 2019 sta bila dva otroka pretepena do smrti, leta 2018 pa so na jugu države obglavili 13-letnico. Vse omenjene žrtve so bile Daliti.

Aktivisti in opozicijski politiki menijo, da vsa ta kazniva dejanja odražajo sovražno ozračje, ki ga delno podžiga vzpon hindujskega nacionalizma. Poročilo nevladne organizacije Equality Now iz leta 2020 pravi, da je spolno nasilje višjih kast način zatiranja dalitskih žensk in deklet. Raziskava je ugotovila, da te ženske in dekleta iz severnih zveznih držav pogosto doleti krivica v sodnih procesih v primerih spolnega nasilja, storilci iz višjih slojev oziroma kast pa pogosto ostanejo nekaznovani. Nevladna organizacija je pozvala vlado, da zagotovi povečano odgovornost policije in učinkovit pregon storilcev, da bi zaščitili kastne manjšine.

Marca 2020 je član indijskega notranjega ministrstva Kishan Reddy Gangapuram parlamentu pojasnil, da je vlada zavezana zagotavljanju zaščite marginaliziranih kast. Dodal je, da so bili zakoni leta 2015 sprejeti z namenom, da bi okrepili preventivne in kaznovalne ukrepe za kazniva dejanja nad Daliti.

Avtorici: Esha Mitra in Rhea Mogul (CNN)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.