V Istanbulu na desettisoče protestnikov v podporo opoziciji

Svet 22. Maj 202210:11 0 komentarjev
protesti, turčija, istanbul
REUTERS CONNECT

Na desettisoče, morda celo stotisoče ljudi se je v soboto zvečer zbralo na ulicah Istanbula v podporo vidni opozicijski političarki Canan Kaftancioglu, vodji istanbulske veje sekularne Republikanske ljudske stranke CHP. Ta je bila obsojena zaradi žaljenja turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in države ter širjenja teroristične propagande.

50-letnici zaradi obtožb, povezanih s protivladnimi protesti leta 2013 in njenimi deset let starimi tviti ter domnevnim sodelovanjem z v Turčiji prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), zdaj grozi pogojna zaporna kazen. Sama vse obtožbe že leta zavrača kot povsem politično motivirane.

Še istega leta je bila nato obsojena na slabih deset let zapora, a ji je prizivno sodišče kazen zdaj znižalo na slabih pet let za zapahi. V Turčiji zaporne kazni, krajše od petih let, praviloma suspendirajo, medtem ko naj bi Kaftancioglu čakala pogojna kazen.

Obenem ji je prizivno sodišče prepovedalo politično udejstvovanje, kar pomeni, da ne bo mogla sodelovati na predsedniških volitvah leta 2023. To je njene privržence močno razburilo in sledil je sobotni množičen protest. Uradnih virov o številu udeležencev ni, po navedbah CHP pa naj bi jih bilo celo do 400.000, poroča španska tiskovna agencija EFE.

protesti, istanbul, turčija
REUTERS CONNECT

Canan Kaftancioglu je sicer v veliki meri zaslužna za velik uspeh opozicijske CHP na županskih volitvah v Istanbulu leta 2019, na katerih je bil poražen kandidat Erdoganove stranke AKP, poroča britanski BBC.

Sobotni protest naj bi sicer po prvotnih načrtih potekal v mestu Bursa kot del širše serije dogodkov proti avtokratskemu vodenju predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in njegove islamistične AKP. Po odločitvi prizivnega sodišča so ga nato prestavili v Istanbul.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!