V letu dni Rusi v Srbiji ustanovili skoraj 5.000 podjetij

Svet 05. Mar 202308:43 0 komentarjev
beograd
PROFIMEDIA

V Srbijo je lani skupno prišlo skoraj 440.000 Rusov in Ukrajincev, pri čemer so Rusi v tej državi ustanovili skoraj 5.000 podjetij. Največ podjetij, ki so v lasti ruskih in ukrajinskih državljanov, je v Beogradu in Novem sadu. Trgovina med EU in Ukrajino, ki je bila po ruski invaziji na Ukrajino močno prizadeta, se je medtem decembra znova okrepila in dosegla raven izpred začetka vojne.

Rusi so v Srbiji v celotnem lanskem letu ustanovili 4.278 podjetij, od 1. januarja do sredine februarja letos pa 616. Ukrajinci pa so v Srbiji lani ustanovili 73 podjetij, od začetka letošnjega leta do sredine februarja pa sedem, kažejo podatki srbske agencije za poslovne registre.

V Srbijo je v minulem letu prišlo 148.927 ukrajinskih državljanov in 294.656 ruskih državljanov, so za novičarski portal Euronews Srbija pojasnili na srbskem notranjem ministrstvu. Ukrajinci v Srbiji lahko bivajo največ 90 dni, Rusi pa 30. Od lani je državo zapustilo 144.895 Ukrajincev in 263.577 Rusov, tako da ima začasno bivališče v Srbiji trenutno 23.804 državljanov Rusije in 706 državljanov Ukrajine.

Preberite še: Rus, ki je pribežal v Slovenijo, za N1: “Mene bi zaprli, mojo punco pa posilili”

Največ podjetij, ki so v lasti ruskih in ukrajinskih državljanov, je v Beogradu in Novem sadu, delujejo pa na področju računalniškega programiranja in svetovanja ter oblikovanja in oglaševanja.

Prihod ruskih državljanov v Srbijo je povzročil tudi veliko rast cen stanovanjskih najemnin, zlasti v Beogradu in Novem Sadu. Ta se je po besedah nepremičninskih strokovnjakov v Srbiji zdaj začela umirjati, a padca cen vseeno ne pričakujejo.

Trgovina med EU in Ukrajino, ki je bila po ruski invaziji na Ukrajino močno prizadeta, se je lanskega decembra znova okrepila in dosegla raven izpred začetka vojne, je ta teden objavil evropski statistični urad Eurostat. Za primerjavo: med lanskim februarjem in marcem sta uvoz in izvoz med EU in Ukrajino znašala -40 oziroma -56 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!