V Maroku po katastrofalnem potresu reševalci bijejo bitko s časom

Svet 12. Sep 202316:05 0 komentarjev
Posledice katastrofalnega potresa v Maroku.
Posledice katastrofalnega potresa v Maroku. (Foto: PROFIMEDIA)

Reševalci v Maroku po katastrofalnem potresu bijejo bitko s časom pri iskanju pogrešanih. Številna območja so namreč po potresu težko dostopna. Po zadnjih podatkih je petkov potres z magnitudo 6,8 terjal najmanj 2.901 smrtnih žrtev, približno 5.530 ljudi pa je bilo poškodovanih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Večino umrlih so že pokopali, je sporočilo maroško notranje ministrstvo. Dodalo je, da reševalne in humanitarne akcije še vedno potekajo, pristojni pa si prizadevajo ponovno odpreti poškodovane ali blokirane ceste. Potres je namreč sprožil številne skalne plazove.

Maroškim reševalcem pri iskanju pogrešanih pomagajo ekipe iz Španije, Velike Britanije, Katarja in Združenih arabskih emiratov. “Največji izziv so odročna območja, ki so težko dostopna,” je dejala vodja španske reševalne ekipe Annika Coll.

Potres je uničil celotne vasi ob vznožju gorovja Atlas, kjer nadaljujejo iskanje pogrešanih. Reševalci svarijo, da je vse manj možnosti, da bodo po treh dneh še našli preživele, a da upanje ostaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posledice katastrofalnega potresa v Maroku.
Posledice katastrofalnega potresa v Maroku. (Foto: PROFIMEDIA)

Na prizadetem območju se sicer ljudje pritožujejo nad pomanjkljivim odzivom oblasti, zaradi česar so se številni prostovoljci samoorganizirali pri razdeljevanju hrane in nujnih potrebščin. Premier Maroka Aziz Akhannouch je medtem v ponedeljek sporočil, da bodo državljani, ki so izgubili domove, prejeli odškodnino. Podrobnosti ni navedel.

Med prizadetimi so tudi otroci, ki predstavljajo približno tretjino prebivalstva Maroka. Trenutno Sklad ZN za otroke (Unicef) še nima podatkov o številu mrtvih in poškodovanih otrocih, ocenjuje pa, da je prizadetih okoli 100.000 otrok.

V potresu je bilo uničenih več tisoč domov, zaradi česar morajo sedaj številne družine spati pod milim nebom, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so še dodali pri Unicefu.

V Maroku še vedno nekaj slovenskih državljanov

V Maroku se še vedno nahajajo tudi Slovenci, med njimi turisti, ki nadaljujejo potovanje. Od slovenskih državljanov, s katerimi je v stiku slovensko zunanje ministrstvo, jih je v Maroku še 17. Večina med njimi načrtuje vrnitev v Slovenijo v prihodnjih dneh, so pojasnili na ministrstvu. Ministrstvo sicer do nadaljnjega odsvetuje potovanja na območja Maroka, ki jih je prizadel potres.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!