Zakaj so danes ob vstopu v Italijo ob 12. uri zvonili telefoni?

Slovenija 12. Sep 202313:41 1 komentar
italijansko opozorilo
N1

V italijanski deželi Furlanija - Julijska krajina so danes okoli 12. ure testirali nov sistem državnega javnega obveščanja na območju Italije za zgodnje opozarjanje in ukrepanje v kriznih razmerah na določenem geografskem območju. Testno opozorilo sistema IT-alert naj bi prejeli vsi uporabniki v gostujočem omrežju.

Kot so sporočili pred obveščanjem, so zaradi geografske bližine testno sporočilo morda prejeli tudi uporabniki mobilne telefonije na območju Slovenije, Avstrije in Hrvaške. “Če prejmete testno sporočilo iz Italije, nanj ni treba odgovarjati. Sporočilo naj bi po določenem času samo izginilo,” navaja italijanska civilna zaščita.

Nov sistem za zgodnje opozarjanje so danes testirali na celotnem ozemlju FJK ter v deželah Kampanija in Marke, poroča portal Udine Today.

Okoli 12. ure so tako mobilni telefoni, ki so bili povezani z omrežji omenjenih dežel, prejeli opozorilno sporočilo. Cilj preizkusa je predstavitev novega sistema in testiranje delovanja na različnih tipih telefonov in operacijskih sistemov. Ob tem so imeli prejemniki sporočil možnosti izpolniti tudi vprašalnik glede delovanja opozorila.

V prihodnje bodo s sistemom lahko hitro in učinkovito posredovali opozorila na mobilne telefone v primerih, ko bo ogroženo življenje in varnost ljudi, da bodo lahko hitreje sprejeli preventivne in zaščitne ukrepe. Sporočilo bodo prejeli tisti, ki se nahajajo na območju, ki ga je prizadel izredni dogodek.

Testno opozorilo sistema IT-alert, ki naj bi ga danes prejeli vsi uporabniki v gostujočem omrežju.
Testno opozorilo sistema IT-alert, ki naj bi ga danes prejeli vsi uporabniki v gostujočem omrežju. (Foto: N1)

Zakaj tovrstnih opozoril ne prejemamo v Sloveniji?

Slovenijo so v avgustu pestila ponavljajoča se neurja, ki so poleg domov in avtomobilov resno ogrožala tudi človeška življenja. Ker se razmere ob neurjih, požarih in drugih nesrečah lahko hitro spreminjajo, je zato obveščenost ključnega pomena, a prebivalci Sloveniji v izrednih razmerah informacije najpogosteje dobijo v mediji ter na uradnih profilih pristojnih služb na družbenih omrežjih. Če je stanje na nekem območju res hudo, se včasih oglasijo tudi sirene, a obvestil na mobilne telefone za zdaj še ne prejemamo.

Kot smo pisali pred kratkim, sistemi obveščanja s pošiljanjem SMS sporočil ali drugih obvestil na mobilne telefone med drugim že delujejo na Nizozemskem, v Franciji, ZDA in Kanadi, testirali pa so ga tudi na Hrvaškem in v Veliki Britaniji.

Pri nas tovrstni sistem še ni v uporabi. So se pa premiki na področju elektronskega javnega obveščanja pred naravnimi in drugimi nesrečami začeli dogajati lani. Tedanji generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But je pojasnil, da so že vzpostavili platformo, prek katere bodo lahko sporočila pošiljali na različne komunikacijske kanale. Ministrstvo za digitalno preobrazbo pa je junija letos pripravilo osnutek uredbe, prek katere bo vlada uredila izvajanje in financiranje javnega obveščanja in alarmiranja. Uredba je bila nato v javni obravnavi, ki se je zaključila konec avgusta, po pregledu pripomb javnosti bo sledilo usklajevanje na vladi, sistem pa naj bi zaživel v začetku novembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje