V napadu na Krimu naj bi bil ubit poveljnik ruske črnomorske flote

Svet 25. Sep 202314:28 > 21:26 10 komentarjev
Satelitska slika s pristanišča v Krimu, kjer se vidi dim po napadu.
Satelitski posnetek prikazuje dim, ki se je po raketnem napadu v Sevastopolu, valil iz poveljstva ruske črnomorske mornarice. (Foto: REUTERS)

Ukrajinska vojska trdi, da je bil v raketnem napadu na Krimu, ki je tarča vse pogostejših ukrajinskih napadov, poleg več deset vojakov ubit tudi ruski poveljnik flote. Medtem je Rusija na seznam iskanih oseb uvrstila predsednika Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu.

V petkovem raketnem napadu na sedež ruske črnomorske flote v Sevastopolu na polotoku Krim, ki je pod ruskim nadzorom, je bil ubit poveljnik flote Viktor Sokolov, je danes zatrdila ukrajinska vojska in dodala, da je poleg poveljnika umrlo tudi 34 ruskih vojakov, še 105 pa naj bi bilo ranjenih.

“Ubitih je bilo 34 častnikov, med njimi tudi poveljnik črnomorske flote. Dodatnih 105 uslužbencev je bilo ranjenih. Sedeža flote ne bo mogoče popraviti,” so v izjavi na družbenih omrežjih zapisale ukrajinske sile.

V Moskvi smrti Sokolova niso potrdili. Ruske oblasti so sicer kmalu po petkovem napadu poročale, da je bil ubit ruski vojak, a je obrambno ministrstvo pozneje sporočilo, da vojaka le pogrešajo. Novih informacij o stanju vojaka in morebitnih dodatnih žrtvah niso podali. O eksplozijah na Krimu je tamkajšnji proruski guverner Mihail Razvošev dejal, da je šlo za “nadzorovano detonacijo” na poškodovanem sedežu ruske črnomorske flote v mestu Sevastopol. Verodostojnosti njegove objave na omrežju Telegram ni bilo mogoče preveriti, navaja dpa.

Rusija si je polotok Krim in večji del teritorialnih voda v bližini priključila leta 2014. Krim, nadzor nad katerim si tako kot na drugih zasedenih ukrajinskih ozemljih želi Kijev pridobiti nazaj, je v zadnjem času postal tarča vse pogostejših ukrajinskih napadov.

Rusija na seznam iskanih oseb uvrstila predsednika ICC

Ruske oblasti so na seznam iskanih oseb uvrstile predsednika Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu (ICC) Piotra Hofmanskega, je razvidno iz današnje objave notranjega ministrstva v Moskvi. Razlogov za to potezo ministrstvo ob tem ni podalo.

“Hofmanski Piotr Jozef, Poljak. Iskan na podlagi člena kazenskega zakonika Rusije” je razvidno iz obvestila ruskega notranjega ministrstva. Podrobnosti o obtožbah proti Hofmanskemu ob tem niso navedli.

Obstaja več dokazov, da ruske sile izvajajo vojne zločine v Ukrajini, vključno z mučenjem in napadi na civiliste in infrastrukturo, je danes sporočila preiskovalna komisija ZN za Ukrajino in pri tem opozorila, da je bilo v nekaterih primerih mučenje tako brutalno, da je privedlo do smrti. “Obstajajo dokazi, da ruske oborožene sile v Ukrajini izvajajo vojne zločine,” je komisija sporočila med predstavitvijo svojega poročila v Svetu ZN za človekove pravice v Ženevi. Komisija trdi, da njihove ugotovitve kažejo na razširjeno in sistematično uporabo mučenja s strani ruskih sil proti posameznikom, obtoženim, da so ukrajinski obveščevalci. Poročilo komisije se je med drugim osredotočilo tudi na zločine v regiji Herson, kjer komisija navaja, da so ruski vojaki posiljevali in izvajali spolno nasilje nad ženskami, starimi od 19 do 83 let.

Komisija bo sedaj poskušala ugotoviti, ali so primeri mučenja in napadi na ukrajinsko infrastrukturo tudi zločini proti človeštvu. Prav tako pa je Ukrajino pozvala, naj pojasni nekatere primere morebitnega slabega ravnanja z ruskimi vojnimi ujetniki. “Zelo pomembno je, da odgovorni na vseh straneh odgovarjajo,” je poudaril vodja komisije Erik Mose.

Eksplozije v bližini meje

V skladišču streliva v mestu Sorokine v regiji Lugansk blizu rusko-ukrajinske meje je prišlo do večje eksplozije, je danes prek omrežja Telegram sporočil ukrajinski vojaški guverner omenjene regije Artem Lisohor. V industrijski coni blizu mesta je prišlo do eksplozije v ruskem skladišču municije, je sporočil Lisohor, pri čemer ni omenil, ali naj bi eksplozijo povzročila ukrajinska vojska.

Na družbenih omrežjih je zakrožilo tudi več videoposnetkov, ki prikazujejo dim nad mestom in detonacije, značilne za eksplozije streliva. Teh informacij ni mogoče neodvisno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mesto Sorokine, ki je bilo v času nekdanje Sovjetske zveze znano kot Krasnodon, se sicer nahaja več kot 100 kilometrov za frontno črto na vzhodu Ukrajine, od ruske meje pa je oddaljeno le slabih 20 kilometrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje