V Nemčiji potrdili afriško prašičjo kugo pri domačih prašičih

Svet 16. Jul 202113:50 > 14:06 0 komentarjev
prašičja kuga
Annegret Hilse/REUTERS

V nemški deželi Brandenburg so po pojasnilih tamkajšnjega kmetijskega ministrstva prvič potrdili afriško prašičjo kugo pri domačih prašičih. Bolezen so namreč doslej beležili le med divjimi svinjami. Prašiči, ki so bili na testiranju pozitivni, prihajajo z ekološke kmetije in majhne farme blizu poljske meje.

Prašiči, ki so bili pozitivno testirani, so prišli z ekološke kmetije v okrožju Spree-Neisse in majhne farme v okrožju Maerkisch-Oderland, blizu poljske meje. Gre za okrožji, v katerih so afriško prašičjo kugo doslej potrjevali pri divjih prašičih.

Okoli prizadetih kmetij bodo postavili zaščitna in nadzorna območja. Afriška prašičja kuga ni nevarna za človeka in se tudi ne prenaša na ljudi z uživanjem svinjine ali s stikom z živalmi.

Gre za hudo virusno okužbo, ki prizadene izključno prašiče, tako divje kot domače, in je zanje običajno usodna. Afriška prašičja kuga, ki izvira iz Afrike, se je v zadnjih letih razširila na dele Azije in Evrope.

V Nemčiji so prve primere z afriško prašičjo kugo pri divjih svinjah zaznali lani. Takrat so države, vključno z Japonsko, Kitajsko, Južno Korejo in Singapurjem, prepovedale uvoz nemškega prašičjega mesa.

Kitajska se od konca leta 2018 spopada z lastnim izbruhom afriške prašičje kuge, zaradi česar je v državi umrlo več kot 100 milijonov živali, kar je zvišalo ceno svinjine in posledično stopnjo inflacije v državi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!