V New Yorku odstranili kip nekdanjega predsednika Roosevelta

Svet 20. Jan 202221:20 > 21:21 0 komentarjev
Theodore Roosevelt
Caitlin Ochs/REUTERS

Izpred ameriškega prirodoslovnega muzeja v New Yorku so v sredo zvečer odstranili kip nekdanjega predsednika ZDA Theodora Roosevelta, ki je postal tarča protestnikov proti policijskemu nasilju in rasizmu po umoru temnopoltega Georgea Floyda v Minneapolisu maja 2020.

Kip upodablja Theodora Roosevelta na konju, ob njem pa sta temnopolti moški in Indijanec. Kritiki trdijo, da kip poudarja podrejenost pripadnikov drugih ras beli rasi in je s tem simbol kolonializma in rasizma.

Muzej je sporočil, da je bil kip mišljen v čast Rooseveltu, ki je bil predan prirodoslovec in avtor številnih del o naravni zgodovini. Obenem je muzej sporočil, da kip izraža rasno hierarhijo, ki je za muzej in njegove člane že dolgo časa sporna.

Kip Roosevelta, ki je bil v svoji karieri med drugim tudi policijski komisar mesta New York, je pred muzejem stal od leta 1940. Junija lani je muzej sporočil, da ima dovoljenje mesta New York in Rooseveltovega pravnika za odstranitev kipa.

Takratni predsednik ZDA Donald Trump je odločitev označil za smešno in muzej pozval, naj kip ohrani na svojem mestu. Tedanji župan New Yorka Bill de Blasio je odločitev označil za pravilno. Kip bodo v prihodnje preselili v muzej oziroma predsedniško knjižnico Theodora Roosevelta v Severni Dakoti, ki ga bodo odprli leta 2026.

Theodore Roosevelt
Caitlin Ochs/REUTERS

Odstranili tudi kip Thomasa Jeffersona

Rooseveltov kip ni edini v ZDA, ki ga je po protestih doletela selitev, nekatere so tudi zažgali, podrli ali poškodovali. Iz newyorške mestne hiše so odstranili kip enega od očetov naroda Thomasa Jeffersona, ker je bil lastnik sužnjev, po ZDA pa so odstranili tudi več kipov voditeljev nekdanje uporniške konfederacije, ki je bila poražena v državljanski vojni.

Roosevelt je bil predsednik ZDA od leta 1901 do leta 1909. Bil je prvi predsednik, ki je povabil temnopolto osebo na večerjo v Belo hišo in si je prizadeval za pošten odnos za ljudi vseh ras in razredov, podpiral je sindikate in razbijal monopole. Obenem je bil trdno prepričan v nadvlado bele rase.

Theodore Roosevelt
Caitlin Ochs/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!