V Nigeriji izbirajo predsednika: na položaju se obeta nov obraz

Svet 25. Feb 202308:07
predsdniške volitve v nigeriji
REUTERS/James Oatway

Pred Nigerijci so danes volitve predsednika ter poslancev senata in predstavniškega doma. Na predsedniškem položaju bo zagotovo prišlo do menjave, saj trenutni predsednik Mohammadu Buhari ne kandidira. Rezultati volitev bodo znani v naslednjih dveh ali treh dneh.

V Nigeriji bodo danes potekale volitve, na katerih več kot 93 milijonov volivcev izbira novega predsednika. Ta se bo med drugim moral spopasti z naraščajočo revščino, inflacijo in nasiljem v državi. Poleg predsednika bodo volili tudi vseh 109 članov senata in 360 članov predstavniškega doma. Prve izide je pričakovati čez dva do tri dni.

Za predsedniški položaj se poteguje 18 kandidatov, med njimi pa ni aktualnega predsednika Mohammaduja Buharija, saj zaradi omejitev opravljanja te funkcije na največ dva mandata ne more več kandidirati.

Sodeč po javnomnenjskih anketah imajo le trije kandidati prave možnosti za zmago, in sicer so to nekdanji guverner in član vladajoče stranke APC Bola Ahmed Tinubu, nekdanji podpredsednik Nigerije in član opozicije Atiku Abubakar ter še en nekdanji guverner in kandidat manjše Delavske stranke Peter Obi.

Volišča bodo odprta med 8.30. in 14.30, prve izide pa je pričakovati dva do tri dni po volitvah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za zmago v prvem krogu kandidat potrebuje ne le več kot 50 odstotkov glasov, pač pa tudi četrtino glasov v dveh tretjinah od 36 zveznih držav. Morebitni drugi krog volitev bi bil sploh prvi v zgodovini Nigerije, potekal pa bi predvidoma čez tri tedne.

Volitve potekajo v času, ko se država sooča s številnimi gospodarskimi izzivi. Prebivalstvo namreč pestijo revščina, visoka inflacija, brezposelnost in pomanjkanje gotovine. Razlog za slednje je nedavni vladni ukrep preklica veljavnosti starih bankovcev z namenom spopadanja z inflacijo in korupcijo. Zaradi pomanjkanja novih bankovcev pa so v državi izbruhnili protesti, poroča BBC.

Prav tako se Nigerija v zadnjih letih redno spopada s skrajnimi oboroženi islamističnimi skupinami na severu ter uporniki na jugovzhodu države.

Nigerijske volitve so v preteklosti pogosto zaznamovali nasilje, politične in etnične napetosti ter logistične težave. Leta 2019 je neodvisna nacionalna volilna komisija le nekaj ur pred odprtjem volišč glasovanje odložila za teden dni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.