V Novem Sadu protesti, tudi fizični obračun med policijo in protestniki

Svet 21. Jul 202212:43 > 12:59 0 komentarjev
Protest
N1

V Novem Sadu protestniki od lokalnih oblasti zahtevajo, da zavrnejo generalni urbanistični načrt Novega Sada do leta 2030. Med protestniki in policijo se je zgodil tudi fizični obračun.

V drugem največjem mestu v Srbiji se je na protestu proti sprejetju generalnega urbanističnega načrta Novega Sada do leta 2030 zgodil fizični obračun med policijo in protestniki.

Skupščina mesta Novi Sad namerava sprejeti generalni urbanistični načrt na današnjem zasedanju. Pred stavbo skupščine, ki jo varuje policija, se je zato že zjutraj zbralo sto protestnikov.

Po mnenju aktivistov je urbanistični načrt za Novi Sad narejen po meri vlagateljev in vodi v uničenje mesta. Na skupščino so tako naslovili zahtevo, da na seji nagovorijo predstavnike odbora, a jim te zahteve niso odobrili. Protestniki so svoje predstavnike vseeno poskušali spraviti na sejo in pri tem podrli varnostno ograjo, nato pa se je začel obračun s policijo.

Protest
N1

Med pretepom je protestnikom uspelo tudi enemu od policistov vzeti ščit. Ena oseba je bila huje poškodovana, navaja N1 Beograd. Po poročanju novinarke N1 sta bila demonstranta, za katera je bilo rečeno, da sta bila pridržana, le opozorjena.

Aktivisti so kot nekatere od najspornejših točk urbanističnega načrta izpostavili gradnjo tako imenovanega Novega Sada na vodi, ki bi uničil naravne oaze, in uničevanje zelenih površin. Pripombe na načrt, ki jih je podpisalo več kot 12.000 ljudi, so bile zavrnjene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!