V Rusiji naj bi aretirali odvetnika, ki je zastopal Navalnega

Svet 27. Feb 202419:28 0 komentarjev
Vasilij Dubkov
Odvetnik Vasilija Dubkov in mati pokojnega opozicijskega voditelja Ljudmila Navalna (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)

V Moskvi naj bi aretirali odvetnika, ki je zastopal pokojnega ruskega oporečnika Alekseja Navalnega.

Ruska policija naj bi v prestolnici aretirala Vasilija Dubkova, odvetnika pokojnega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Po poročanju BBC, ki se sklicuje na ruske medije, so Dubkova pridržali zaradi “kršenja javnega reda in miru”. Ruske oblasti aretacije sicer niso potrdile.

Pridržani odvetnik je v zaporniško kolonijo Harp nedavno pospremil mater pokojnega politika Ljudmilo Navalno, ki je tam zahtevala izročitev sinovega trupla. Slednje so ji po zavlačevanju predali v soboto.

Odvetniška ekipa Navalnega, ki ga je sodišče v zapor poslalo po obsodbi zaradi ustanovitve in financiranja ekstremistične organizacije, je bila na udaru že pred tem. Kot piše BBC, so oktobra 2023 zaradi obtožb o ekstremizmu aretirali odvetnike Vadima Kobzeva, Igorja Sergunina in Alekseja Lipsterja. Januarja pa so istega kaznivega dejanja obtožili še odvetnico Olgo Mihajlovo, ki je za to ostala v izgnanstvu.

Navalnega in njegove zaveznike so v Rusiji ves čas obtoževali ekstremizma, zaradi tega razloga pa so prepovedali tudi njegovo fundacijo za boj proti korupciji.

Vodja ruske opozicije je umrl med prestajanjem 19-letne kazni v zaporu na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan, ob tem pa v javnost prihajajo razne teorije o tem, ki omenjajo tudi povezave z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!