V Španiji zavrnili zakon o katalonskih separatistih, ki je močno razdelil družbo

Svet 30. Jan 202420:15 0 komentarjev
Protest v madridu. Ljudje nasprotujejo zakonu o amnestiji katalosnkim separistom
Foto: PROFIMEDIA

Spodnji dom španskega parlamenta je zavrnil zakon o amnestiji za katalonske separatiste, ki je močno razdelil tamkajšnjo družbo.

Spodnji dom španskega parlamenta je danes s 179 glasovi proti in 171 za zavrnil zakon o amnestiji za katalonske separatiste, ki so deležni pregona zaradi poskusa odcepitve leta 2017. Proti zakonu so namreč presenetljivo glasovali poslanci stranke Skupaj za Katalonijo (Junts), potem ko je bil njihov predlog o razširitvi zakona zavrnjen.

Čeprav je stranka Junts zahtevala sprejetje zakona v zameno za parlamentarno podporo, s katero bi premierju Pedru Sanchezu zagotovila nov mandat, je danes vseeno glasovala proti. Le nekaj minut pred glasovanjem je namreč stranka neuspešno zahtevala dopolnitve zakona, da ta ne bi izključeval nikogar, ki je bil vpleten v poskus odcepitve leta 2017.

Predlog zakona namreč določa, da terorizma ne bo mogoče pomilostiti, če je povzročil resne kršitve človekovih pravic. S tem se ne strinja stranka Junts, ki jo vodi nekdanji predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont, proti kateremu sicer potekajo številni sodni postopki, tudi zaradi terorizma, poroča španska tiskovna agencija EFE.

“To besedilo je dobro izhodišče, vendar ima luknje, ki jih lahko španski pravosodni sistem s predsodki izkoristi, da bi amnestijo pustil na cedilu,” je med razpravo pojasnila poslanka stranke Junts Miriam Nogueras.

O predlogu zakona bo sedaj ponovno razpravljal parlamentarni odbor, nato pa bodo verjetno o njem znova glasovali poslanci spodnjega doma parlamenta.

Zavrnitev zakona pomeni velik poraz za Sancheza in je še dodatno poudarila krhkost njegove podpore v parlamentu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakon, ki je močno razdelil špansko družbo

Zakon o amnestiji sicer predvideva umik vseh obtožnic proti več sto politikom in aktivistom, ki jih preganjajo zaradi vpletenosti v poskus odcepitve Katalonije leta 2017. Španski premier je predlog zakonodaje o amnestiji podprl v zameno za podporo katalonskih regionalnih strank pri oblikovanju nove vlade.

Tudi ob morebitnem sprejetju zakona v spodnjem domu parlamenta, bi do dokončne potrditve in uveljavitve zakona lahko preteklo še več mesecev. Vodja opozicijske Ljudske stranke (PP) Alberto Nunez Feijoo je namreč že pred glasovanjem napovedal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči – med drugim z večino v senatu -, da bi obdobje potrjevanja čim bolj zavlekel.

Zakon je močno razdelil špansko družbo in sprožil množične proteste. Na ulicah Madrida in drugih španskih mest so se v zadnjih mesecih zvrstili številni protesti, tudi na poziv PP. Nazadnje je v nedeljo več deset tisoč ljudi proti zakonu protestiralo v španski prestolnici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!