V Srbiji po volitvah še vedno vre: opozicija se odpravlja v Bruselj

Svet 20. Feb 202419:54 1 komentar
Protest v podporo Vučiću v Srbiji
Zorana Jevtic/REUTERS

V Srbiji še vedno odmevajo decembrske predčasne parlamentarne in lokalne volitve. Po protestih, ki v srbski prestolnici potekajo že vse od volitev, pa se opozicijska koalicija Srbija proti nasilju prihodnji teden odpravlja v Bruselj. Tam se bodo njeni predstavniki sestali s predstavniki Evropske komisije, od katerih pričakujejo, da bodo sprožili preiskavo demokratičnosti volitev. Pred slabima dvema tednoma so evroposlanci zaradi domnevnih kršitev Evropsko unijo sicer že pozvali k začasni ustavitvi financiranja Srbije.

V Srbiji so 17. decembra potekale predčasne parlamentarne, delno pa tudi predčasne lokalne volitve. Po preštetih glasovih je državna volilna komisija razglasila zmago vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) predsednika Aleksandra Vučića. Levosredinska opozicijska koalicija Srbija proti nasilju je kmalu po volitvah opozorila na mnoge nepravičnosti pri izvedbi volilnega procesa.

Predstavniki koalicije so zaradi tega zahtevali razveljavitev volitev v Beogradu. Glasovanje so sicer na nekaterih voliščih v začetku januarja že ponovili. Kljub napovedim o ponovitvi glasovanja v srbski prestolnici pa se člani srbske opozicijske koalicije Srbija proti nasilju prihodnji teden odpravljajo v Bruselj. Tam se bodo po poročanju N1 Beograd sestali s predstavniki Evropske komisije, od katerih pričakujejo, da bodo sprožili preiskavo demokratičnosti volitev v Srbiji.

Za tem naj bi se odpravili še v Pariz, nato pa bodo v opoziciji svoje ugotovitve o domnevnih volilnih prevarah predstavili vladam in poslancem številnih držav članic Evropske unije. V dneh do konca meseca namreč pričakujejo poročilo Urada za demokratične institucije in človekove pravice o volitvah v Srbiji.

Evropska komisija
PROFIMEDIA

Evroposlanci pozvali k začasni ustavitvi financiranja Srbije

Evropski poslanci so pred slabima dvema tednoma zaradi mnogih nepravilnosti in kršitev na srbskih volitvah pozvali Evropsko unijo, naj začasno ustavi financiranje Srbije. V resoluciji so zapisali tudi, da bi se pristopna pogajanja s Srbijo morala nadaljevati le, če bo ta spoštovala evropske standarde za izvedbo poštenih volitev. Pozvali so k neodvisni preiskavi nepravilnosti.

Da so bile decembrske volitve nepravične, je ocenila večina poslancev. “Ker je vladajoča stran vztrajno in sistematično zlorabljala institucije in medije, da bi si zagotovila nepošteno prednost, so zadnje srbske parlamentarne in lokalne volitve padle pod pričakovane standarde za državo kandidatko za članstvo v EU,” je Parlament zapisal v sporočilu za javnost.

Poslanci so še posebej razočarani nad pomanjkanjem institucionalnega odziva na obtožbe o vpletenosti vladajoče strani v volilne manipulacije in zlorabe. V zvezi z volitvami se namreč kljub več pozivom neodvisnih organizacij in množičnim protestom ni preganjalo ali sankcioniralo nikogar. Kot nedopustne so izpostavili tudi organizirane napade srbskih uradnikov na opazovalce volitev, vključno s poslanci Evropskega parlamenta.

Kot poroča N1 Beograd, pričakujejo, da se bo Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen odzvala na zahtevo po oblikovanju neodvisne mednarodne komisije za pregled demokratičnosti volitev.

Poslanec Levo-zelene fronte Radomir Lazović pa ob tem pričakuje še, da se bodo poleg Evropskega parlamenta o srbskih volitvah izrekli tudi parlamenti posameznih držav članic EU.

evropska komisija
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje