V Srbiji v znamenju žalovanja danes predčasno končali šolsko leto

Svet 06. Jun 202321:23 0 komentarjev
Beograd streljanje
Profimedia

Po smrtonosnih strelskih napadih v Srbiji, v katerih je maja umrlo 17 ljudi, se je danes dva tedna prej končalo šolsko leto.

Po smrtonosnih strelskih napadih v Srbiji se je danes dva tedna prej končalo šolsko leto. Ob tej priložnosti so v zrak nad osnovno šolo Vladislav Ribnikar v srbski prestolnici Beograd, ki je bila v začetku maja prizorišče smrtonosnega strelskega napada 13-letnega učenca šole, spustili več deset belih balonov in rdeč balon v obliki srca.

Spuščanje balonov so po poročanju N1 Beograd organizirali učenci osmih razredov šole, starši ter učitelji. Na največjem, rdečem balonu v obliki srca je na eni strani pisalo “za naših devet angelov od njihovih tovarišev”, na drugi strani pa “za našega Dragana od njegovih otrok”.

Učenec je namreč v streljanju 3. maja na šoli ubil devet učencev, med njimi tudi svoje sošolce, in varnostnika. Ranil pa je še šest učencev in učiteljico.

Srbska vlada je po tej tragediji in streljanju, v katerem je 20-letnik 4. maja blizu Mladenovca ubil osem ljudi, odločila, da se bo letošnje šolsko leto na vseh osnovnih in srednjih šolah v Srbiji končalo dva tedna prej, kot je bilo predvideno, in sicer z današnjim dnem.

Odločila je tudi, da bo del poslopja osnovne šole Vladislav Ribnikar, kjer je 13-letnik izvedel strelski napad, spremenjen v spominski center za žrtve napada. Obnovo poslopja naj bi začeli po koncu šolskega leta.

Da se bo šolsko leto končalo dva tedna prej, je vlada odločila minuli teden. Odločila je tudi, da morajo imeti do danes vsi učenci zaključene ocene. Za tiste, za katere to ne bo mogoče, pa bodo morali ocene zaključiti do 20. junija. Do takrat lahko šole izvajajo tudi zunajšolske dejavnosti in izobraževanja za vzpodbujanja socialnih in čustvenih veščin učencev.

N1 dodaja, da so mnenja o predčasnem koncu šolskega leta med učenci in starši deljena, medtem ko je učitelje odločitev presenetila. Ministrstvo za izobraževanje razlogov za odločitev ni pojasnilo. Z vlade pa so sprejemu odločitve sporočili le, da je sedaj bolj kot kadarkoli pomembno, da se osredotočijo “na tisto, kar je pomembno za naše otroke, ker zaslužijo našo popolno podporo, ljubezen in skrb”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!