V Tihem oceanu izbruhnil podvodni vulkan

Svet 01. Feb 202314:43 0 komentarjev
Izbruh vulkana East Epi
Twitter/@dailypostdan

V bližini tihomorske otoške države Vanuatu je v sredo zjutraj po devetih letih mirovanja izbruhnil podvodni vulkan. Oblasti so prebivalcem bližnjih otokov naročile, naj se izognejo obali, saj na območju obstaja možnost cunamijev. Zaradi bruhanja pepela se morajo območju izogibati tudi letala in ladje.

Blizu otoške države Vanuatu v južnem Tihem oceanu je danes izbruhnil podvodni vulkan East Epi, ki do sto metrov visoko bruha pepel. Oblasti so ladjam in letalom naročile, naj se izogibajo območju, okoliške prebivalce pa pozvali, naj bodo zaradi možnosti cunamija pozorni na morebitne močnejše eksplozije.

Okoli podvodnega vulkana East Epi, sestavljenega iz več vulkanskih stožcev, ki leži 68 kilometrov severno od glavnega mesta Vanuatuja, Port Vila, ki leži na glavnem otoku države, so vzpostavili desetkilometrski varnostni obroč.

Nazadnje je izbruhnil leta 2004, danes pa je znova dejaven od jutranjih ur po lokalnem času.

Predstavnik vlade Philip Dick je povedal, da so se na območju najprej začela tresti tla, nato se je prvih nekaj ur iz vulkana vil dim. Nato so se začele eksplozije, tako da v bližnjih vaseh še vedno smrdi po žveplu.

Stopnjo nevarnosti zaradi vulkana so oblasti dvignile na prvo stopnjo od skupno petih zaradi možnosti manjših težav. Prebivalcem bližnjih otokov Epi in Tongoa so naročili, naj se izogibajo obali.

Oblasti so prebivalce opozorile, da čeprav Center za opozarjanje pred cunamiji na Aljaski na območju Vanuatuja ni zaznal nobenih aktivnosti, “lahko takšni izbruhi povzročijo cunamije”.

Vanuatu se nahaja na območju z visoko potresno aktivnostjo, ki je znan tudi kot tihomorski ognjeni obroč, kjer se stikajo tektonske plošče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!