Biden: Putin je “stisnjen ob zid”, razmišlja o biološkem in kemičnem orožju

Svet 22. Mar 202207:42 > 09:41 4 komentarji
Joe Biden
PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je ponovil trditve, ki jih je v Washingtonu in ponekod drugod na Zahodu slišati že kar nekaj časa. Ruski predsednik Vladimir Putin po njegovem razmišlja o uporabi biološkega oziroma kemičnega orožja v Ukrajini.

Lažne ruske obtožbe, da ima Kijev biološko in kemično orožje, kažejo, da je ruski predsednik Vladimir Putin tisti, ki razmišlja o njegovi uporabi v vojni v Ukrajini, je v ponedeljek komentiral ameriški predsednik Joe Biden. Svojih navedb ni podprl z dokazi, je pa prav tako menil, da Putinu zmanjkuje možnosti oziroma da je “stisnjen ob zid”.

Ameriški predsednik je spomnil, da Rusija Kijev obtožuje, da ima v lasti kemično in biološko orožja ter da širi prepričanje, da imajo ZDA tovrstno orožje v Evropi. Bidnove navedbe o možnosti ruske uporabe biološkega oziroma kemičnega orožja sledijo trditvam predstavnikov Washingtona in drugih zahodnih držav, ki so tovrstne pomisleke že izrazili.

Povod za trditve o morebitni uporabi tovrstnega orožja Rusije je bila, spomnimo, izjava ruskega obrambnega ministrstva, ki je – ne da bi predložilo dokaze – Kijev obtožilo, da načrtuje kemični napad v Ukrajini.

Tiskovna agencija Reuters se je za komentar obrnila tudi na rusko veleposlaništvo v Moskvi, a se še niso odzvali.

Skladno z navedbami o ruskem predsedniku, ki mu po mnenju Bidna zmanjkuje manevrskega prostora, je ameriški predsednik komentiral tudi sobotno prvo uporabo hipersoničnih raket, s katerimi je Rusija ciljala skladišče orožja na območju Ivano-Frankivska na zahodu Ukrajine. To je po njegovem “edino, kar lahko [Rusija] izvede z absolutno gotovostjo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje