Več tisoč Kataloncev na obletnico referenduma zahtevalo neodvisnost

Svet 02. Okt 202211:45 1 komentar
Prizor s shoda, ki je potekal na katalonski praznik 11. septembra (PROFIMEDIA)

Na peto obletnico referenduma o neodvisnosti je v soboto več tisoč ljudi na ulicah Barcelone zahtevalo neodvisnost Katalonije. Med drugim so pozivali k odhodu regionalne vlade pod vodstvom Pereja Aragonesa, ki da je prepočasen pri izpolnjevanju predvolilne obljube o ustanovitvi neodvisne države. Po ocenah policije se je zbralo okrog 11.000 ljudi.

Predsednica civilnodružbenega gibanja ANC, ki si prizadeva za ločitev Katalonije od Španije, je katalonskega predsednika vlade Pereja Aragonesa pozvala, naj predstavi načrt za dosego neodvisnosti. “Če oni ne zmorejo, bomo to storili mi. Ne bodo nas mogli ustaviti,” je na shodu dejala Dolors Feliu.

Aragones se je na pozive odzval z izjavo, v kateri je zagotovil, da si njegova vlada še vedno prizadeva za neodvisnost, a želi doseči izvedbo referenduma, na katerega bi pristala tudi osrednja vlada v Madridu. “Imeli smo referendum in dosegli bomo, da bo Katalonija znova glasovala,” je zatrdil. “To bomo storili znova, ker si številni želimo, da bi bila Katalonija svobodna država,” je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Referendum o neodvisnosti je tedanja regionalna vlada izvedla 1. oktobra 2017. Vlada v Madridu je vztrajala, da je glasovanje v nasprotju s špansko ustavo in kot tako nezakonito. Na referendumu je neodvisnost severne španske pokrajine s 7,5 milijona prebivalci podprlo 90 odstotkov udeležencev, a je bila udeležba le 42-odstotna.

Katalonski regionalni parlament je nato 27. oktobra 2017 potrdil resolucijo, ki je predvidela ustanovitev neodvisne Katalonije. Zaradi tega je španska vlada Kataloniji začasno odvzela avtonomijo ter prevzela naloge in pristojnosti katalonske regionalne vlade, ki jo je odstavila.

Katalonski voditelj Carles Puigdemont je zbežal v Belgijo, kjer je še danes, več drugih separatističnih voditeljev je bilo obsojenih na dolgoletne zaporne kazni, a so jih lani pomilostili.

Pet let kasneje Katalonija ostaja sestavni del Španije, poglabljajo pa se spori med katalonskimi strankami, ki podpirajo neodvisnost. Niso si namreč edine, kako priti do nje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje