Razprodani leti, cene vozovnic v nebo: mnogi Rusi iščejo izhod iz države

Svet 21. Sep 202214:51 2 komentarja
Aeroflot
Maxim Shemetov/REUTERS

Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin v težko pričakovanem nagovoru napovedal delno mobilizacijo, pri čemer bodo nemudoma vpoklicali 300.000 rezervistov, je močno poraslo zanimanje za nakup letalskih vozovnic. Kot vse kaže, želijo prenekateri Rusi zaradi mobilizacije zapustiti državo.

Po jutranjem nagovoru ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki sta ga ruska in mednarodna javnost pričakovali že včeraj zvečer, so se mnogi prebivalci Rusije odločili za nakup enosmerne letalske vozovnice iz države. Ruski predsednik je namreč razglasil delno mobilizacijo, nemudoma pa bodo vpoklicali 300.000 rezervistov.

Na spletnih straneh za prodajo letalskih vozovnic so zaznali znaten porast povpraševanja. Tudi cene vozovnic za lete izven Rusije so po Putinovem oznanilu hitro poskočile, nekateri prevozniki pa naj bi jih v celoti razprodali.

Po podatkih statističnega orodja Google Trends, ki spremlja pogostost vnosa besed v iskalnik Google, se je število iskanj z besedama “vozovnice” in “letalo” v Rusiji več kot podvojilo. Tudi iskanje z besedama “zapustiti Rusijo” je bilo zjutraj opravljeno 100-krat pogosteje kot običajno, najpogosteje v regiji Belgorod, ki meji na severovzhod Ukrajine in je bila v zadnjih mesecih večkrat tarča ukrajinskih napadov.

Po podatkih spletne strani Aviasales, ki je priljubljena točka za nakup letalskih vozovnic v Rusiji, so za danes razprodane že vse vozovnice za neposredne lete na najbližje destinacije, denimo v Armenijo, Gruzijo, Azerbajdžan in Kazahstan. Najcenejši leti iz Moskve v Dubaj so stali več kot 300.000 rubljev (okoli 4.950 evrov), kar je enako petkratniku povprečne ruske plače, piše tiskovna agencija Reuters.

Vsaj do sobote naj bi bili polno zasedeni tudi vsi leti v Istanbul, ki je po zahodnih sankcijah in zaprtju evropskega zračnega prostora postal ena glavnih letalskih poti iz Rusije. Veliko je zanimanja tudi za Erevan, kamor lahko Rusi, enako kot v Istanbul, letijo brez vizuma. Podobno zanimanje velja za Beograd – naslednji direktni let, te izvaja letalski prevoznik Air Serbia, naj bi bil na voljo šele naslednji ponedeljek.

Air Serbia
PROFIMEDIA

Kot je razvidno s spletne strani travel.mediaalpha, cena enosmerne vozovnice na relaciji Moskva–Beograd 22. septembra znaša okoli 3.350 evrov, za 23. september pa se cenovni razpon giblje med 1.650 in 5.600 evri, navaja portal Nova.rs.

Ob tem je prav tako poskočilo zanimanje za notranje lete v mesta, ki so blizu ruskih meja. Vozovnice iz Moskve v Vladikavkaz na jugu države se denimo prodajajo za več kot 750 evrov, medtem ko je bila običajna cena približno 70 evrov, še poroča tiskovna agencija AFP.

Ostali naj bi v kraju bivanja

Po ukazu za delno mobilizacijo morajo polnoletni Rusi v skladu z zakonom ostati v kraju, kjer prebivajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Državljanom, ki so kot rezervisti vpisani v vojaški register, je od trenutka mobilizacije prepovedano zapustiti kraj bivanja brez dovoljenja vojaških komisariatov in organov, pristojnih za vojaške rezerve,” je zapisano v zakonu o mobilizaciji v Rusiji, ki je od danes znova aktualen. Kot je povedal ruski minister za obrambo Sergej Šojgu, naj bi bilo v več kot 140-milijonski Rusiji 25 milijonov rezervistov.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino so sicer številni potencialni rekruti že zapustili državo. Peticija na spletni strani change.org za obsodbo mobilizacije pa je medtem v nekaj urah zbrala že 160.000 podpisov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje